EXCLUSIV  „Descoperire” despre creierul oamenilor care au murit de COVID. Profesorul Amos D. Korczyn are altă opinie: Nu sunt motive să ne alarmăm. O cercetare de genul trebuie să dureze poate 10 ani

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Gustavo Fring)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Gustavo Fring)

Există un studiu care indică modificări similare cu cele ale bolii Alzheimer ce au fost identificate la nivel cerebral printre pacienţii care au avut COVID-19. Despre acest subiect a fost întrebat profesorul Amos D. Korczyn, absolvent al Universităţii Ebraice, Şcoala de Medicină Hadassah, din Ierusalim (1966), în cadrul emisiunii „Outlook”, realizată de Radu Golban la DC News și DC News TV.

Redăm dialogul dintre Radu Golban și invitatul său - profesorul Amos D. Korczyn:

RG: Am dat peste un studiu care indică modificări similare cu cele ale bolii Alzheimer ce au fost identificate la nivel cerebral printre pacienţii care au avut COVID. Ce ne puteţi spune despre acest aspect? Există vreo legătură din punct de vedere neuropatologic între creierul unui pacient care a murit de COVID şi unul suferind de Alzheimer? Care sunt similaritățile şi care sunt diferenţele?

AK: În primul rând, nu există mulţi pacienţi care au murit din cauza COVID-19 şi care să fi fost autopsiați. Aşadar, există un număr limitat. Dacă au fost modificări similare cu Alzheimer la nivel cerebral, atunci aceste modificări trebuie să se fi dezvoltat pe o perioadă de mai mulţi ani, anterior COVID. Deci, până la acest moment, nu putem afirma că COVID-19 este un factor important al modificărilor cauzate de Alzheimer la nivel cerebral. Însă, pe viitor, urmează să identificăm mai mulţi pacienţi care au fost expuşi la COVID-19 sau altor boli virale, şi care au dezvoltat cu precădere simptome ale bolii Alzheimer, însă asta înseamnă că va dura mulţi ani, poate 10 ani, pentru a dezvolta modificări cognitive, aşadar, sunt de părere că în prezent nu există motive să ne alarmăm. Însă, pot spune că, la momentul de faţă, capacitatea de prevenție a COVID-19, precum şi alte boli infecțioase, cum ar fi influenza, este foarte importantă pentru că trecerea prin COVID-19 sau gripă nu este benefică pentru starea de bine a unei persoane, aşadar prevenția este foarte importantă. 

RG: Este adevărat. Vorbim despre studii minore, însă acest studiu efectuat de doctorul Andrew Marks de la Universitatea din Columbia, menţionează că la nivel cerebral, persoanele care au decedat din cauza COVID-19 aveau anomalii similare cu schimbările înregistrate în cazul bolii Alzheimer, cum ar fi acumularea proteinei numită tau în interiorul celulelor creierului, precum şi o cantitate anormală a proteinei amiloid-beta care se acumulează în plăci amiloide. Acestea sunt aspectele pe care le-a indicat acest studiu, referitor la similarităţile dintre cele două boli. 

AK: După cum am menţionat, aceste schimbări se produc în timp îndelungat, şi o dată ce aceşti oameni au decedat, s-au descoperit aceste amiloide şi modificări ale proteinei tau la nivelul creierului, acest lucru înseamnă că aceste modificări existau în creier cu mulţi ani înaintea diagnosticării primului caz de COVID-19. Dă-mi voie să precizez că nu toţi oamenii care au suferit aceste modificări cerebrale suferă în mod neapărat de demenţă. Mulţi oameni în vârstă, care au dezvoltat schimbări cauzate de Alzheimer, şi nu suferă de demenţă, poate că unii dintre ei vor suferi de demenţă în viitor, sau poate unii nu. Aşadar, schimbările datorate Alzheimer, schimbările neuropatologice cauzate de boala Alzheimer există, însă acest lucru nu indică în mod obligatoriu că pacientul va dezvolta boala.

VEZI ȘI: Sechele COVID-19. Boala care poate apărea în decurs de un an după ce ai luat virusul

Profesorul Amos D. Korczyn este absolvent al Universităţii Ebraice, Şcoala de Medicină Hadassah, din Ierusalim (1966), magna cum laudae. A fost şeful departamentului de Neurologie la Centrul Medical Tel Aviv între 1981 şi 2002. 

Acesta a manifestat un interes special pentru bolile neurodegenerative şi a scris sau a fost co-autor la peste 700 de articole de specialitate şi capitole în cărţi din domeniu. În plus, s-a ocupat cu organizarea Congreselor privind Disfuncţiile mentale în boala Parkinson din 1993. 

Acum, prof. Korczyn este preşedintele Comisiei Medico-Ştiinţifice al Asociaţiei Israeliene pentru Alzheimer. În plus, este membru onorific al societăţilor neurologice din Israel, Serbia, Polonia, Rusia şi România. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel