Schimbarile climatice aduc multiple schimbari ale organismului uman, care, de multe ori sunt sub forma unor afectiuni sau efecte negative asupra sanatatii noastre. De exemplu, emeile insarcinate se confrunta cu influentele negative ale schimbarilor de temperatura.
Cercetatorii au descoperit ca expunerea la temperaturi ridicate in timpul sarcinii creste riscul de a da nastere unor copii cu greutate scazuta. De asemenea, studiile arata ca incalzirea globala dramatica ar putea duce la nasterea unor copii mai putin sanatoasi pe termen lung.
Domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, ne explica cum influenteaza temperatura aerului evolutia sarcinii si care sunt efectele sale asupra mamei si a fatului.
Efectele adverse si perioadele sarcinii
In primul trimestru de sarcina pot aparea simptome din cauza schimbarilor climatice care produc deregrari hormonale, precum scaderea apetitului, scaderea in greutate, greata, varsaturi, crampe abdominale, infectii vaginale, dureri de cap , durere la nivelul sanilor.
In al doilea trimestru, simptomele raman aceleasi in mare parte, insa se accentueaza si afecteaza mai mult, acestea pot fi cresterea in greutate, Ameteala, retentia de lichide, crampe abdominale, hemoroizi, infectii vaginale, dureri de spate, dureri de cap, insomnie.
[citeste si]
Al treilea trimestru de sarcina poate fi un cosmar din cauza modificarilor hormonale create de temperaturile ridicate. Femeile insarcinate pot suferi de arsuri abdominale, indigestie, constipatie, ameteala, umflarea membrelor, retentie de lichide, hemoroizi, infectii vaginale, dureri de spate, dureri de cap, insomnie, disconfort in timpul somnului, urinarea frecventa, tumefierea articulatiilor, crampe ale membrelor inferioare, cresterea tensiunii arteriale, caderea parului, anemie.
Schimbarile climatice si nasterea prematura
Cercetatorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev si Universitatea Harvard au studiat legatura dintre greutatea la nastere a copilului si temperatura aerului in timpul sarcinii. Rezultatele au fost destul de relevante, avand in vedere ca o crestere de 8,5 ° C in ultimul trimestru cu expunere medie a fost asociata cu o scadere de 170g din greutatea nou-nascutului.
Temperatura influenteaza sexul copilului
Un studiu realizat in anul 2012 a constatat ca atunci cand temperaturile cresc in tara, se nasc mai multe fetite decat baieti. Acest lucru intareste rezultatele cercetarilor anterioare care sugereaza ca temperatura joaca un rol foarte important pentru evolutia sarcinii.
„Inregistrarile arata ca in anii cu temperaturi ridicate in aproape toate anotimpurile au fost adusi pe lume mai multi copii de sex feminin. Explicatia posibila ar fi ca temperatura influenteaza procesul de formare a zigotului. Mamele care asteapta baietei au o sarcina mai grea, iar schimbarile climatice bruste ar putea duce la imposibilitatea de a duce la bun sfarsit o astfel de sarcina", spune dr. Silviu Istoc.
Aparitia starilor de anxietate
Cu totii experimentam stari de neliniste, anxietate si depresie la trecerea de la un anotimp la altul, de la o temperatura la alta. Toate aceste dereglari nu sunt deloc constructive, din contra, ele afecteaza starea generala de sanatate si ne fac sa avem un randament mai scazut in activitatile pe care le intreprindem.
„Multe dintre pacientele mele trec prin stari depresive atunci cand se produce trecerea de la frig la cald si invers. Aceste modificari sunt daunatoare pentru copil, el fiind conectat continuu cu mama sa, iar orice modificarea a ei, produce o modificarea a evolutiei fatului. Este indicat sa se realizeze terapii si activitati de relaxare pentru a evita astfel de dereglari", afirma dr. Silviu Istoc.
Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci