Oamenii de știință au făcut una dintre cele mai mari descoperiri legate de Oceanul Pacific. Iată ce au găsit în China.
Oamenii de știință au identificat o bucată veche a Oceanului Pacific la câteva sute de mile sub China. Rămășițele străvechi ale fundului oceanului sunt absorbite spre zona de manta a Terrei, prin subducție, ca parte a mișcării plăcilor tectonice de-a lungul perioadelor geologice.
Această placă stâncoasă, care reprezenta fundul Oceanului Pacific, este o relicvă a litosferei oceanice, stratul cel mai exterior al suprafeței Pământului, compus din scoarță și părțile solide exterioare ale mantalei superioare. Stratul de suprafață al scoarței terestre este compus din mai multe plăci tectonice fragmentate, care se mișcă încet și se deplasează la suprafață, ocazional lovindu-se una de alta și provocând cutremure.
În timpul acestor coliziuni, poate avea loc un proces geologic numit subducție, în care o placă este forțată să intre sub cealaltă în zonele de subducție și ajunge să intre spre zona mantalei, spre interiorul planetei. În acest studiu, oamenii de știință din China și SUA au asistat la acest fenomen care se desfășoară la adâncimi mai mari decât oricând. Înainte de această descoperire, cercetătorii înregistraseră plăci subductoare care ajungeau la adâncimi de aproximativ 200 de kilometri (aproximativ 125 de mile).
Acum, datorită rețelei gigantice de peste 300 de stații seismice răspândite în nord-estul Chinei, cercetătorii au putut vedea evenimentul într-un punct mult mai coborât, descoperind părți ale plăcii tectonice la adâncimi cuprinse între 410-660 de kilometri (254-410 mile) sub suprafața Pământului, precizează ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu