O echipă de arheologi subacvatici de la Universitatea din Zadar a descoperit ruinele scufundate ale unui drum vechi de 7.000 de ani care lega odinioară o suprafață artificială antică de insula croată Korčula.
Drumul este situat la o adâncime de 5 metri în situl arheologic Soline și, împreună cu alte câteva artefacte, a aparținut unei culturi maritime pierdute, cunoscută sub numele de Hvar, care a ocupat această zonă în perioada neolitică, potrivit Arkeonews.
Prin analiza cu radiocarbon a lemnului conservat găsit în ultima campanie, întreaga așezare a fost datată cu aproximativ 4.900 de ani înainte de Hristos.
Drumul are aproximativ patru metri lățime și este realizat din plăci de piatră. Oamenii au mers pe acest drum acum aproape 7.000 de ani.
”În cercetările arheologice subacvatice ale sitului neolitic scufundat Soline de pe insula Korčula, arheologii au găsit rămășițe care i-au surprins”, a spus Universitatea din Zadar. ”Și anume, sub straturile de noroi marin, au descoperit un drum care lega așezarea preistorică scufundată a culturii Hvar de coasta insulei Korčula.”
Echipa a găsit, de asemenea, fragmente de pietre de moară, lame de silex și topoare de piatră printre ruinele subacvatice. Artefactele aruncă lumină asupra enigmaticilor popoare Hvar, care au apărut pentru prima dată pe insulele și coastele din nord-estul Mării Adriatice în urmă cu aproximativ 7.000 de ani.
Korčula face parte dintr-un arhipelag din Marea Adriatică, care a fost cândva parte a continentului. Văile de coastă ale Munților Dinaric au început să se inunde ca urmare a topirii calotei glaciare a Pământului după 12.000 î.Hr., iar în 6000 î.Hr. arhipelagul ajunsese aproximativ la configurația actuală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News