Descoperire impresionantă în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie

FOTO: Facebook @ Consiliul Județean Hunedoara
FOTO: Facebook @ Consiliul Județean Hunedoara

Cetatea dacică de la Costești-Cetățuie se află de 25 de ani în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Campania arheologică din acest an, finanțată de Consiliul Județean Hunedoara și Ministerul Culturii, a scos la lumină vestigiile unui templu necunoscut până în prezent.

”Aceasta este una dintre descoperirile importante realizate în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie în decursul celor 100 de ani de la demararea primelor cercetări arheologice în acest sit. 

Astfel, în ultima parte a campaniei de săpături, la Costești-Cetățuie au fost descoperite in situ două baze de calcar ale unui templu necunoscut cercetătorilor. Vestigiile noului edificiu au fost identificate pe una dintre terasele din partea sud-vestică a dealului, în locul numit Mălăiște, străbătut de drumul antic.

Primele șiruri de pietre așezate cu o strictă rânduială pe arii cu îngrijire amenajate au fost aflate în cetatea dacică de aici în cursul săpăturilor coordonate, începând cu anul 1924, de profesorul clujean D. M. Teodorescu. După un veac, descoperirea unui nou aliniament, al cincilea, impulsionează reluarea subiectului referitor la construcțiile cu destinație religioasă de la Costești-Cetățuie, dar și din restul zonei capitalei Regatului Dac”, a transmis Consiliul Județean Hunedoara, într-o postare făcută pe o rețea socială.

FOTO: Facebook @ Consiliul Județean Hunedoara

Mai mult decât atât, reprezentanții CJ Hunedoara au subliniat faptul că anunțarea acestei descoperiri în apropiere de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, care este sărbătorită pe 16 noiembrie, ”va contribui, cu siguranță la o mai bună înțelegere a civilizației dacice și a interacțiunilor sale cu celelalte civilizații europene contemporane”.

FOTO: Facebook @ Consiliul Județean Hunedoara

Potrivit specialiștilor, în următorii ani, ”cercetările arheologice vor fi extinse pentru a documenta planimetria templului, cronologia sa, tehnica de construcție și, nu în ultimul rând, pentru a obține informații cu privire la activitățile desfășurate în perimetrul său.

Cercetările arheologice din campania 2024 s-au desfășurat sub egida Universității Babeș-Bolyai (Facultatea de Istorie și Filosofie) și au fost finanțate de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, în cadrul unui parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Județean Mureș, se mai arată în comunicatul CJ Hunedoara.

Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, cinci dintre ele aflate în arealul județului Hunedoara și una în județul Alba, sunt înscrise din anul 1999 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită contribuției valoroase aduse la cultura și civilizația universală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel