Un studiu realizat de o echipă de cercetători britanici s-a soldat cu rezultate incredibile, demne de un record.
Mușchi din zona antarctică au revenit la viață după 1.530 de ani de hibernare sub gheață, un record în lumea vegetală. Înainte de această descoperire, se demonstrase regenerarea materiei vegetale după cel mult 20 de ani, transmit cercetătorii.
”Mușchii se aflau de multă vreme în stare de congelare”, iar ”timpul lor de supraviețuire este mult mai lung decât tot ce am văzut până acum”, a declarat Peter Convey, de la Institutul antarctic britanic, autorul principal al lucrării.
Descoperirea are o importanță deosebită pentru ecosistemele antarctice și pentru climă, subliniază omul de știință, dat fiind că mușchii sunt principalii producători tereștri de biomasă în regiunile polare din nord și sud. Îndeosebi mușchii din Arctica stochează carbonul.
Readucerea la viață
Oamenii de știință au pus plantele aparent lipsite de viață într-un mediu cu condiții de temperatură și lumină propice unei dezvoltări normale, iar mușchii au început să crească. Descoperirea cercetătorilor lasă să se înțeleagă că mușchii pot supraviețui încă și mai mult timp în stare de hibernare.
”Există în mod clar un potențial de supraviețuire mult mai lung pentru acești mușchi. Acest lucru dezvăluie un nou mecanism de supraviețuire și un refugiu pentru aceste plante, elemente majore ale biodiversității polare”, precizează cercetătorii, conform Agerpres.
Se poate presupune astfel că ”forme de viață mai complexe ar putea supraviețui perioade chiar mai lungi în permafrost sau gheață”, declară profesorul Convey, care adaugă că ”acest lucru ar reprezenta un mare salt față de ultima descoperire”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News