Arheologii de la University of Western Australia au descoperit în arhipelagul Dampier din largul coastei de nord-vest a Australiei fundaţiile unor locuinţe din piatră construite în urmă cu aproximativ 9.000 de ani.
Dovezile au fost identificate pe insula Rosemary, care, împreună cu celelalte 42 de insule ale arhipelagului din care face parte şi cu peninsula Burrup formează o regiune cunoscută de aborigenii Ngarluma sub numele de "Murujuga", adică ,,oasele de la şold care ies la suprafaţă".
Coordonatorul cercetărilor, profesorul Jo Mcdonald, susţine că excavaţiile au scos la lumină dovezi ale prezenţei umane în teritoriu pe tot parcursul Epocii de Gheaţă, cât şi a perioadei de creştere rapidă a nivelului mărilor care a urmat. În zona de nord-vest a Australiei, nivelul mării a crescut cu 130 de metri la sfârşitul epocii glaciare, cu o rată de aproximativ 1 metru la fiecare 5-10 ani.
Modul în care sunt aşezate structurile de piatră demonstrează cu câtă eficienţă au reuşit populaţiile de la acea vreme să gestioneze spaţiul din ce în ce mai redus pe care îl aveau la dispoziţie, scrie theguardian.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News