Descoperire inedită în seiful unei biblioteci: un vals necunoscut al lui Chopin, găsit după aproape două secole

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Descoperirea partiturii reprezintă o ocazie unică pentru iubitorii de muzică clasică de a explora o fațetă necunoscută a operei compozitorului.

Citește și: „Marcel Pavel, Familia și Prietenii” la Opera Națională București, în Concertul extraordinar de Crăciun

Într-o descoperire muzicală surprinzătoare, un vals necunoscut al compozitorului polonez Frédéric Chopin a fost găsit în seiful Morgan Library and Museum din New York, la mai bine de 175 de ani după moartea artistului. Publicația The New York Times a raportat că partitura, inscripționată cu titlul „Vals” în limba franceză, a fost descoperită în primăvara acestui an de curatorul instituției, Robinson McClellan.

Robinson McClellan a povestit pentru sursa citată despre surpriza pe care a avut-o la prima vedere a partiturii: „Mi-am spus: Ce se întâmplă aici? Ce ar putea fi?”. Fără a recunoaște imediat lucrarea, McClellan a fotografiat partitura și a interpretat-o acasă, la pian, însă, inițial, nu a fost sigur de autenticitatea sa.

Pentru a verifica originea valsului, McClellan a apelat la un specialist în muzica lui Chopin de la Universitatea din Pennsylvania. Echipa de la Morgan Library and Museum a recurs la o examinare detaliată a cernelii și a hârtiei, ajungând astfel la concluzia că piesa aparține într-adevăr lui Chopin.

De asemenea, stilul de scriere se potrivește perfect cu caligrafia compozitorului, inclusiv cu particularitățile sale caracteristice, cum ar fi o cheie de Fa și mici mâzgălituri. „Suntem pe deplin convinși de concluziile noastre”, a declarat McClellan, menționând că această piesă oferă o fereastră rară spre geniul creator al lui Chopin.

Potrivit specialiștilor, partitura datează din perioada 1830-1835, când Chopin avea în jur de 20 de ani. Valsul, cu o introducere austeră, a fost descris de celebrul pianist Lang Lang ca având „un întuneric dramatic care se transformă în ceva pozitiv”. Această descriere subliniază dualitatea emoțională a piesei, o trăsătură distinctivă în multe dintre creațiile lui Chopin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel