Cercetătorii care efectuau săpături pe un şantier arheologic din vestul Chinei au făcut o descoperire istorică, în două morminte dintr-un cimitir aflat în apropiere de oaza Turfan, o regiune deşertică renumită pentru faptul că favorizează conservarea mumiilor în condiţii excelente.
În urma săpăturilor arheologice efectuate în vestul Chinei, în luna mai, s-au descoperit două perechi de pantaloni de călărie, cei mai vechi din lume, confecţionaţi în urmă cu 3.300 de ani, scrie descopera.ro.
Potrivit China Daily, pantalonii ar fi fost purtaţi de doi şamani dintr-un trib nomad din acea zonă, aflată în zilele noastre în centrul regiunii Xinjiang din Asia Centrală.
Autorii descoperirii, membri ai unei echipe internaţionale de arheologi, au precizat că aceste articole vestimentare din lână, decorate cu motive simetrice, au fost confecţionate pentru a-i ajuta pe călăreţi să urce mai uşor şi mai repede pe caii lor, ipoteză întărită și de faptul că pantalonii prezentau întărituri între picioare care facilitau efectuarea unor partide de călărie îndelungate.
"Practic, aveau forma pantalonilor din zilele noastre", a explicat Lu Enguo, cercetător la Institutul de arheologie din Xinjiang.
Datarea lor cu carbon 14 a stabilit că pantalonii au fost confecţionaţi într-o perioadă cuprinsă între secolul al XIII-lea î.e.n. şi secolul al X-lea î.e.n., când pastoralismul nomad s-a dezvoltat în estul Asiei Centrale, au explicat cercetătorii.
Descoperit de către fermierii locali accidental în anii 1980, cimitirul Yanghai în care au fost descoperiți pantalonii, acoperă o suprafață de 54.000 de metri pătrați, având aproximativ 1.500 de morminte. Aproximativ 500 au fost excavate de arheologi, în timp ce în jur de 20 au fost deja vizitate de hoți, mai scrie China Daily.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu