Cu o experiență de 30 de ani în explorare, inginerul chimist Marius Paniti este cel care a făcut o mare descoperire în vara lui 2012, pe când explora Peștera de sub Carsa, din Cheile Carașului.
Acesta a descoperit un meteorit într-o peșteră din Caraș-Severin, iar rezultatul analizelor confirmă faptul că roca este, așa cum se credea, veche de milioane de ani, potrivit cultural.bzi.ro.
Specialiștii au stabilit că meteoritul a fost supus unor temperaturi de trei ori mai mari decât cele existente pe Terra și ar fi dus, odată cu căderea lui, la dispariția mai multor specii printre care și dinozaurii.
La un moment dat, într-o galerie, a găsit un perete imens cu o textură neobișnuită. Și-a dat seama imediat că este vorba despre un meteorit care s-a păstrat în condiții excelente. A trimis atunci spre analiza mostre către universități și muzee celebre, dar și către NASA. Primele rezultate au venit din Napoli, unde specialiștii au confirmat vechimea meteoritului.
"Roca nu putea fi obținută la temperaturile existente pe lava terestră, deci temperaturile au fost de 2-3 ori mai mari decât temperaturile obtenibile pe pământ, aceasta este cea mai importantă dovadă că asteroidul este găsit. Vorbim de o vechime între 90 și 160 de milioane de ani", a declarat inginerul Marius Paniti.
Roca prinsă în pereții peșterii are câteva mii de tone și o duritate aparte, apropiată de cea a diamantului, purtând numele celui care l-a găsit: Astrid-Paniti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu