Descoperire istorică pe râul Vâlsan. Record de aspreți găsiți într-un singur sector al apei / foto

Fundația Alex Găvan / Andrei Togor, Marcus Drimbea
Fundația Alex Găvan / Andrei Togor, Marcus Drimbea

Cercetătorii au efectuat un nou studiu pentru a vedea dacă aspretele mai trăiește pe râul Vâlsan din județul Argeș.

Celebrul alpinist Alex Găvan anunță că fost descoperit cel mai mare numărul de aspreți de până acum, într-o singură zonă a Vâlsanului, potrivit Antena 3 CNN.

Oamenii de știință care s-au reunit în cadrul unui proiect al Fundației "Alex Găvan" au împărțit râul Vâlsan în 21 de sectoare și au verificat primul sector.

Astfel, aceștia au descoperit 56 de exemplare de asprete. Aceștia au fost pescuiți cu o metodă științifică, după care au fost măsurați, cântăriți și apoi eliberați.

Fundația alpinistului se ocupă de cercetarea și protejarea aspretelui. Anul trecut, râul Vâlsan a fost împărțit, tot pentru a căuta aspretele, în același numărul de sectoare. Atunci, cercetătorii au găsit 27 de pești din specia asprete în tot râul. Faptul că acum sunt mult mai mulți arată două lucruri, spun specialiștii. Primul, că mediul le este prielnic, iar al doilea, că se înmulțesc.

Zona în care sunt cercetătorii este rezervație naturală și asta ar trebui să țină departe și curioșii și oamenii care ar vrea să facă rău mediului înconjurător. Fundația intenționează să creeze un sanctuar în care aspretele să fie vedetă, dacă se va reuși înmulțirea și adaptarea în captivitate. Așa, spun reprezentanții, existența acestui pește ar ajuta nu doar comunitatea locală, ci și România.

Aspretele este numit și "fosila vie". Este cel mai rar pește din Europa și, posibil, chiar din lume. Numărul mare descoperit este o mare speranță pentru cercetători, dar nu îl salvează de la dispariție. De aceea, cercetătorii vor să acționeze în jur. Vor desființa mai multe baraje care au rămas fără utilitate ca să nu mai afecteze mediul.

De asemenea, au cerut autorităților să nu mai intervină asupra vegetației din jur.

"Aspretele trăiește" este un proiect al Fundației "Alex Găvan" desfășurat în parteneriat cu Fauna and Flora International.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel