Descoperire „magnifică”. O pastilă pentru cancer pulmonar reduce riscul de deces la jumătate

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

O pastilă luată o dată pe zi poate reduce riscul de a muri din cauza cancerului pulmonar la jumătate, conform rezultatelor „magnifice” și „fără precedent” ale unui studiu global, împins pe zece ani.

 

Administrarea medicamentului Osimertinib, după o intervenție chirurgicală, a redus dramatic riscul de deces al pacienților, cu 51%, au arătat rezultatele prezentate la cea mai mare conferință de cancer din lume, scrie The Guardian.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, generând anual aproximativ 1,8 milioane de victime. Rezultatele studiului în stadiu avansat, condus de Universitatea Yale, au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (Asco) din Chicago.

„În urmă cu treizeci de ani, nu puteam face nimic pentru acești pacienți”, a spus dr. Roy Herbst, director adjunct al Yale Cancer Center și autorul principal al studiului. „Acum avem acest medicament puternic.

„Cincizeci la sută este un procentaj uriaș în orice boală, dar cu siguranță într-o boală precum cancerul pulmonar, care a fost de obicei foarte rezistentă la terapii.”

Studiul Adaura a implicat pacienți cu vârsta cuprinsă între 30 și 86 de ani, din 26 de țări, și a analizat dacă pilula ar putea ajuta bolnavii cu cea mai comună formă.

Toți cei care au participat la studiu au avut o mutație a genei EGFR, care se găsește în aproximativ un sfert din cazurile globale de cancer pulmonar și reprezintă până la 40% din cazurile din Asia. O mutație EGFR este mai frecventă la femei decât la bărbați și la persoanele care nu au fumat niciodată sau au fost fumători pasivi.

Vorbind la Chicago, Herbst a spus că rezultatele „magnicife” au adăugat o semnificație enormă constatărilor anterioare din același studiu care a arătat că pilula înjumătățește și riscul de reapariție a bolii.

Herbst, decanul asistent pentru cercetare translațională la Yale School of Medicine, a spus că pilula s-a dovedit a fi „schimbătoare de practică” și ar trebui să devină „standardul de îngrijire” pentru un sfert dintre pacienții cu cancer pulmonar din întreaga lume.

Unii pacienți din Marea Britanie, SUA și alte țări sunt deja capabili să acceseze medicamentul, a spus el, dar mai mulți ar trebui să beneficieze.

Nu toți cei diagnosticați cu cancer pulmonar sunt testați pentru mutația EGFR, lucru care trebuie să se schimbe, a spus Herbst, având în vedere concluziile studiului. „Acest lucru întărește și mai mult nevoia de a identifica acești pacienți cu biomarkeri disponibili în momentul diagnosticării și înainte de începerea tratamentului.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel