Descoperire misterioasă la Chichén Itzá. Ce făceau mayașii pentru a rememora legenda „gemenilor eroi” Hunahpu și Xbalanque

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cercetătorii au făcut o descoperire interesantă la Chichén Itzá.

Civilizația mayașă avea o satisfacție în a sacrifica membrii unor familii, inclusiv frații gemeni – mai ales dacă erau băieți. La situl de renume mondial Chichén Itzá din sudul Mexicului, cercetătorii tocmai au identificat rămășițele a 64 de copii care au fost executați ceremonial pe o perioadă de 500 de ani, dezvăluind că toți erau băieți și că mai mulți au fost probabil selectați din cauza faptului că erau gemeni, scrie IFL Science.

Un loc important al puterii în Mesoamerica prehispanică, Chichén Itzá este renumit pentru tradițiile sale sângeroase, cu sute de copii și adolescenți executați ritualic care au fost găsiți anterior într-o dolină naturală cunoscută sub numele de Cenotul Sacru. Majoritatea dintre aceștia au fost identificați drept fete, ceea ce a condus la teoria conform căreia locuitorii orașului antic erau fixați pe sacrificiul feminin. Cu toate acestea, noile cercetări indică faptul că mayașii au avut o fixație și pentru uciderea copiilor de sex masculin.

Nefericiții băieți au fost înhumați într-un bazin subteran de apă cunoscut sub numele de chultun, care a fost descoperit pentru prima dată de arheologi în 1967. În total, 106 copii au fost găsiți în încăpere, iar autorii noului studiu au putut să recupereze și să analizeze ADN-ul de la 64 dintre rămășițe.

Făcând acest lucru, ei au descoperit că toți erau băieți și că aproximativ un sfert erau strâns înrudiți cu cel puțin o altă persoană din chultun. Au fost găsite inclusiv două perechi de gemeni.

„Deoarece astfel de gemeni apar spontan în doar 0,4% din populația generală, prezența a două perechi de gemeni identici în chultún este mult mai mare decât ne-am aștepta”, scriu autorii.

Misterioasa poveste a „gemenilor eroi” Hunahpu și Xbalanque

Datarea cu radiocarbon a indicat că oasele au fost îngropate între secolele al VII-lea și al XII-lea, deși majoritatea au fost depuse în perioada de glorie de 200 de ani a Chichén Itzá, de la aproximativ anul 800 până la anul 1000 d.Hr. Între timp, analiza izotopică a relevat faptul că perechile înrudite de băieți de sacrificiu împărtășeau aceeași dietă, sugerând că probabil trăiau împreună în aceeași gospodărie.

Nu este clar motivul pentru care au fost aleși gemenii și alte rude apropiate, deși cercetătorii observă că frații identici ocupă un loc proeminent în mitologia antică Maya. Cartea sfântă a Sfatului Maya K'iche' – sau Popol Vuh – relatează povestea „gemenilor eroi” Hunahpu și Xbalanque, care s-au luptat cu zeii, au murit și apoi au înviat. Sacrificarea gemenilor băieții de la Chichen Itzá ar fi putut să fi reprezentat o rememorare ritualică a acestor aventuri mitice.

„Vârstele și dietele similare ale copiilor de sex masculin, înrudirea lor genetică strânsă și faptul că au fost înmormântați în același loc timp de mai bine de 200 de ani arată că chultúnul este un loc de înmormântare post-sacrificiu, indivizii sacrificați fiind selectați dintr-un motiv anume”, a declarat autoarea studiului Oana Del Castillo-Chávez într-un comunicat.

Continuitatea genetică dintre copiii antici și comunitățile Maya de astăzi indică, de asemenea, că victimele erau mai degrabă localnici decât străini. În același timp, cercetătorii au dobândit o perspectivă asupra impactului de durată al epidemiilor de boli cauzate de contactul timpuriu cu conchistadorii europeni.

Se crede că aceste focare din timpul secolului al XVI-lea au devastat populațiile indigene, cu scăderi de până la 90% în unele locuri. Cea mai gravă dintre acestea a fost pandemia de cocoliztli din 1545, care a fost cauzată de agentul patogen Salmonella enterica Paratyphi C.

Comparând genomul Maya modern cu ADN-ul băieților sacrificați, cercetătorii au găsit dovezi ale selecției pozitive în genele legate de imunitate care oferă protecție împotriva Salmonella. Acest lucru indică faptul că supraviețuitorii acestor pandemii din epoca colonială ar fi fost adaptați genetic pentru a rezista anumitor boli, transmițând mai târziu gene care au devenit omniprezente în rândul generațiilor viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel