Rover-ul Curiosity al NASA a surprins o imagine misterioasă pe Planeta Marte.
Una dintre cele mai recente fotografii transmise pe Terra de roverul Curiosity de pe Marte a dezvăluit o structură misterioasă în stâncile Planetei Roșii, ceea ce pare a fi o ușă perfect sculptată, amplasată în peisajul marțian.
Intrarea pare atât de convingătoare încât am putea fi tentați să credem că duce la o mică ascunzătoare pentru marțieni, sau poate la un portal către un alt Univers.
Cu toate acestea, internauții de pe Reddit au subliniat că aceasta ar fi probabil o fractură de forfecare: rezultatul unei prăbușiri ca urmare a unui cutremur. De altfel, cel mai mare seism înregistrat până acum pe Planeta Roșie s-a petrecut pe 4 mai 2022 (citește AICI), iar oamenii de știință încă lucrează pentru a stabili unde exact s-a întâmplat și ce l-a cauzat.
În plus este posibil ca acea cavitate să aibă doar câțiva centimetri înălțime. Imaginea a fost surprinsă pe o structură geologică cunoscută sub numele de Frontonul Greenheugh, de către Mast Camera de la bordul Curiosity, pe 7 mai 2022, conform Science Alert.
Cu miliarde de ani în urmă, Marte era o lume foarte diferită în comparație cu deșertul rece care este astăzi. Avea apă la suprafață. Momentul în care aceasta a dispărut nu a fost întru-totul stabilit, dar cercetările recente sugerează că este posibil ca apa să fi existat mai mult la suprafața planetei Marte decât se credea anterior. Rover-ul chinezesc Zhurong Mars a găsit mai multe dovezi care susțin acest scenariu.
Robotul cu șase roți explorează Utopia Planitia, cel mai mare bazin de impact de pe Marte (de asemenea, cel mai mare din Sistemul Solar) cu o lungime de 3.300 de kilometri. Acesta a fost vizitat ultima dată în anii 1970 de Viking 2 de la NASA. Noul explorator robotic a găsit roci care par să se fi format în prezența apei, raportează oamenii de știință din Science Advances. Acesta nu sunt ceva nemaivăzut pe Marte, dar momentul formării lor este cu siguranță incitant.
Regiunea aparține perioadei amazoniene, perioada extinsă și mai modernă a istoriei geologice a Planetei Marte. Pe baza numărărilor statistice ale impactului asupra suprafeței, regiunea ar fi putut fi scoasă la suprafață cu 700 de milioane de ani în urmă. Fără o analiză directă, este dificil de estimat vârsta reală a rocilor, așa că ar putea fi considerabil mai vechi decât atât, dar descoperirile sugerează totuși că Marte a avut apă lichidă și gheață pe suprafața sa pentru o perioadă lungă de timp (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu