Descoperire monumentală de fosile din Jurasic în Marea Britanie. Locul este ținut secret

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Una dintre cele mai mari descoperiri din Jurasicul Mijlocu a avut loc în Marea Britanie.

O descoperire arheologică monumentală a avut loc în Marea Britanie. Paleontologul Tim Ewin a povestit la fața locului ce calamitate a fost „scrisă în pietrele” de sub pământul care acoperă situl, potrivit BBC.

„Dacă ar fi putut țipa, sunt sigur că ar fi făcut-o. Au încercat să se protejeze, adoptând o poziție specifică stresului de a-și retrage «membrele»”, a explicat el. „Totul a fost totuși în zadar. Au fost împinse în sediment și îngropate de vii”. Nenorocirea a avut loc acum 167 de milioane de ani și, datorită ei, Ewin are o colecție extraordinară de fosile care reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri din Jurasic ale Marii Britanii.

Locația este secretă

Nu se poate spune exact locația excavărilor pentru motive de securitate, însă peisajul este specific zonei Cotswold. Zona aceasta nu era ca acum populată de sate, ci era acoperită de apă de 20-40 metri adâncime. În plus, nici locația nu era aceeași, pentru că locația se afla cam pe unde este astăzi Africa de Nord datorită mișcărilor tectonice.

Crinii de mare, protagoniștii poveștii, erau legate de pământ și alcătuiau „pajiști”, în timp ce stelele de mare se plimbau pe fundul mării, lovindu-se ocazional de arici și castraveți de mare. Este vorba exact despre scena care a fost surprinsă de rocile din situl britanic misterios.

Extrem de multe vietăți fosilizate perfect

Cantitățile de vietăți sunt cu adevărat uluitoare. Nu sunt sute, nu sunt mii, ci mai degrabă zeci de mii de astfel de animale numite de oamenii de știință echinoderme au fost descoperite. Numele de echinoderme vine din greacă și înseamnă „arici” sau „spinos” și „piele”. „Cunoaștem doar două specii de stele de mare din această perioadă a Jurasicului Mijlociu, reprezentate de cinci specimene”, a explicat Tim Ewin. „În doar câteva zile de activitate aici, avem 12 specimene de stele de mare și ne așteptăm să găsim mai multe”.

„Este același lucru pentru crinii de mare – în 200 de ani de colectare avem la muzeu cam 25 de specimene. Aici avem probabil 25 de specimene doar sub picioarele noastre – am colectat 1.000 doar până acum”, a adăugat el. Și calitatea fosilelor este una extraordinară. Dacă te apropii de bucățile de piatră care au fost curățate, vezi ceva ce îți aduce aminte de tăiței. De fapt, este o colecție uriașă de brațe fosilizate care aparțin unui număr mare de crini de mare.

„Când ne referim la echinoderme, vorbim de cinci (simetrie radială). Sunt toate aici, le poți vedea”, a mai explicat omul de știință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel