O expediție de cercetare a reușit să găsească o statuie de bronz a zeiței romane Diana, care odinioară împodobea salonul de primă clasă al Titanicului, pe fundul oceanului, la mai bine de un secol după ce nava s-a scufundat.
Statuia a fost descoperită parțial îngropată în nisipul de pe fundul oceanului, în timpul unei expediții recente care a folosit submersibile pentru a fotografia epava. Expediția, organizată de compania RMS Titanic Inc., cu sediul în Georgia, care deține drepturile de recuperare a artefactelor de pe Titanic, a avut ca scop cartografierea câmpului de resturi al epavei și identificarea artefactelor istorice semnificative, scrie The Times.
Statuia de bronz, o replică a celebrei sculpturi romane "Diana din Versailles", care o înfățișează pe zeița vânătorii alături de un mic cerb, era considerată „piesă de rezistență” a salonului de primă clasă de pe Titanic.
Titanicul s-a scufundat în 15 aprilie 1912 după ce a lovit un iceberg, iar nava s-a rupt în două, aruncând numeroase obiecte, inclusiv statuia Dianei, în apele adânci ale Atlanticului. Deși fusese reperată pentru prima dată într-o expediție din 1986, locația exactă a acesteia nu a fost dezvăluită. RMS Titanic Inc. a obținut drepturile exclusive de a recupera artefactele de pe Titanic în 1994 și a adus la suprafață aproximativ 5.500 de obiecte între 1997 și 2004, însă statuia Dianei a rămas pe fundul oceanului.
Cercetătorii, conduși de James Penca, au căutat fără succes statuia în repetate rânduri în această vară. Descoperirea a avut loc în ultimele ore ale expediției, când statuia a apărut în raza de lumină a unui submersibil. „Este ca și cum ai găsi un ac în carul cu fân la o adâncime de aproape patru kilometri, în întunericul absolut”, a declarat Penca pentru NPR.
Pe lângă descoperirea statuii, expediția a documentat și degradarea continuă a epavei. O parte din balustrada de la prova navei, faimoasă pentru scena din filmul lui James Cameron din 1997 cu Kate Winslet și Leonardo DiCaprio, a fost găsită pe fundul mării, după ce s-a desprins de pe navă.
Biologii marini monitorizează de ani de zile deteriorarea epavei, iar o expediție rusă din anii 1980 a documentat creșterea coralilor pe Titanic, creșteri care s-au accentuat până în 2022, când OceanGate Expeditions a realizat șapte scufundări la epavă. Stockton Rush, fondatorul OceanGate, a declarat că bacteriile care devorează epava formează mari "ruste", iar structurile superioare ale navei încep să se prăbușească.
Anul trecut, RMS Titanic Inc. a susținut că fisurile apărute în epavă, pe măsură ce aceasta se deteriorează, ar putea oferi noi oportunități de a fotografia și explora interiorul navei. Acest argument a fost avansat în contextul unei bătălii legale cu Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA, care susținea că orice activitate care ar modifica sau deranja epava necesită autorizare guvernamentală.
Paul-Henri Nargeolet, expert în Titanic și director al cercetărilor subacvatice pentru RMS Titanic Inc., a declarat în fața unei instanțe din Virginia că ar putea fi posibil să se recupereze aparatul radio din cabina Marconi a navei. Din păcate, Nargeolet a fost unul dintre cei cinci oameni care și-au pierdut viața în iunie anul trecut, în timpul unei scufundări la epavă, când submersibilul Titan, operat de OceanGate, a implodat.
RMS Titanic Inc. a organizat un serviciu memorial pentru Nargeolet și ceilalți victime ale Titanului, precum și pentru cei care au pierit pe Titanic. O audiere publică privind concluziile anchetei pazei de coastă cu privire la implozia Titanului va începe mai târziu în această lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu