Un test de sânge inovator, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, deschide noi orizonturi în lupta împotriva cancerului. Testul, numit TriOx, utilizează învățarea automată pentru a analiza ADN-ul din sânge și a identifica semne subtile de cancer, chiar în stadii incipiente.
TriOx este o formă de „biopsie lichidă”, o tehnologie modernă care oferă o alternativă mai rapidă și mai puțin invazivă la testele de diagnostic tradiționale. Analizând ADN-ul tumoral prezent în sânge, testul poate detecta cu precizie șase tipuri de cancer: intestinal, esofagian, pancreatic, renal, ovarian și de sân.
„Noul test reunește cele mai bune rezultate ale științei de ultimă oră și ale învățării automate”, a declarat prof. Anna Schuh, cercetător principal la Universitatea Oxford. Potrivit acesteia, testul analizează întregul genom al cancerului, sporind fiabilitatea rezultatelor.
În cadrul unui studiu clinic, TriOx a demonstrat o rată de sensibilitate de 94,9%, identificând corect 56 din 59 de probe de cancer. De asemenea, a avut o rată de specificitate de 88,8%, evitând diagnosticările false în opt din nouă probe necanceroase.
Această precizie permite pacienților fără cancer să evite proceduri inutile, în timp ce cei diagnosticați beneficiază de tratament în stadii mai ușor de gestionat.
„Deși abordarea noastră se află încă într-o fază incipientă, ne imaginăm că o simplă prelevare de sânge ar putea deveni, în viitor, suficientă pentru depistarea mai multor tipuri de cancer”, a precizat dr. Dimitris Vavoulis, unul dintre cercetătorii principali.
Studiul a evaluat 91 de probe de sânge, dintre care 61 proveneau de la pacienți cu cancer confirmat. Dintre aceștia, majoritatea se aflau în stadiile unu sau doi ale bolii, cele mai dificile pentru detectare.
Echipa de cercetare lucrează acum la extinderea testului pentru mai multe tipuri de cancer și grupuri mai mari de pacienți. De asemenea, se analizează posibilitățile de integrare a TriOx în asistența medicală de rutină, astfel încât detectarea precoce a cancerului să devină la fel de obișnuită ca testarea colesterolului sau a glicemiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci