Fosilele unui șarpe preistoric gigantic, în lungime de 14 metri și cu o greutate estimată la o tonă, care putea înghiți un crocodil au fost descoperite, în Columbia, de o echipă de cercetători de la Institutul Smithsonian (SUA), oferind informații despre clima pământului din urmă cu 58 de milioane de ani și ridicând mari semne de întrebare despre viitor, informează BBC.
"Nici în cele mai îndrăzneţe vise nu ne gândeam că o să găsim un boa de 14 metri. Cel mai mare şarpe din zilele noastre are jumătate din această lungime", a explicat dr. Carlos Jaramillo.
Considerat a fi o rudă îndepărtată a șerpilor Anaconda şi Boa, șarpele constrictor, botezat "titanoboa", nu era veninos, el omorându-şi prada prin forţa incredibilă de strangulare, de 28,1 kg pe cm pătrat.
Descoperirea a fost făcută într-o mină de cărbuni din nordul Columbiei, unde cercetătorii au găsit în 2002 rămăşiţele unei păduri tropicale din paleocen, considerată prima pădure tropicală de pe planetă, care ar fi adăpostit animale şi plante atât de mari încât "sfidau imaginaţia".
"Am găsit ţestoase cât masa şi crocodili gigantici. Iar, după dispariţia dinozaurilor, titanoboa a fost cel mai mare prădător de pe planetă, pentru cel puţin zece milioane de ani", a spus dr. Jonathan Bloch.
Un exponat de Titanoboa, realizat la scara reală, a fost expus la muzeul Smithsonian şi va începe un tur naţional în 2013, cercetătorii considerând că există riscul ca, peste milioane de ani, astfel de exponante gigant să populeze din nou Pământul, din cauza încălzirii globale.
"Credem că atunci era mult mai cald în jurul Ecuatorului, iar nivelurile de CO2 erau de două ori mai mari. Din acest motiv au crescut reptilele atât de mult. Ceea ce înseamnă că organismele tropicale ar putea avea abilitatea de a supravieţui încălzirii globale", a explicat dr. Bloch.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu