Celulele stem se pot transforma în orice tip de celulă, iar ele sunt folosite de multe animale pentru a-şi regenera membre. În medicină, celulele stem au potenţialul de a ne ajută să reparăm orice parte a corpului afectată de boli.
Numai că un astfel de tratament presupune posibilitatea de a manipula celulele stem la cerere. Un studiu recent arată o metodă inovativă de a face exact acest lucru. Prin folosirea unor unde sonore de înaltă frecvenţă, celulele stem au fost transformate în celule osoase în doar cinci zile, cu 10 minute de tratament stimulator pe zi.
Cercetătorii speră ca această nouă tehnică să fie folosită pentru a putea regenera oase sau ţesut osos pierdut din cauza cancerului sau a altor boli degenerative.
"Undele sonore au redus timpul de tratament cu multe zile. Această metodă nu presupune folosirea de alte substanţe şi este extrem de uşor de aplicat", a declarat Amy Gelmi, de la Institutul de Tehnologie Regal din Melbourne, Australia.
Undele sonore aplicate au frecvenţe peste 10 MHz, mult mai înainte decât ce s-a folosit în alte experimente similare. Cercetătorii au arătat că această metodă funcţionează la mai multe tipuri de celule stem, inclusiv la cele derivate din grăsimea corporală, care pot fi extrase din corp cu metode nedureroase.
"Putem folosi undele sonore pentru a aplica o cantitate suficientă de presiune în locurile necesare pentru a declanţa procesul de schimbare al celulelor. Dispozitivul nostru este şi ieftin, şi uşor de folosit, aşa că poate fi folosit pentru tratarea unui număr mare de celule simultan. Este un lucru vital pentru ingineria eficientă a ţesutului", a declarat şi inginerul chimist Leslie Yeo, conform Science Alert.
O universitate japoneză a anunţat că a reuşit să transplanteze celule stem umane la un pacient în vederea tratării unei leziuni subacute a măduvei spinării, marcând astfel o premieră mondială pentru această tehnică regenerativă aplicată în cazul unei patologii paralizante, informează AFP.
Medicii niponi au folosit celule neuronale şi progenitoare derivate din celule stem pluripotente induse (iPS).
Celulele iPS sunt obţinute pe baza celulelor adulte şi sunt reprogramate pe cale genetică pentru a se multiplica în orice tip de cultură celulară, în funcţie de zona corporală în care urmează să fie ulterior transplantate. Această tehnologie i-a adus cercetătorului japonez Shinya Yamanaka premiul Nobel pentru medicină în anul 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu