Lemnul dulce este mai mult decât un desert pe care oamenii fie îl iubesc, fie îl urăsc, deoarece gustul nu e mereu pe placul tuturor. Mai nou, s-a descoperit că acesta ar putea avea un rol important în prevenirea sau tratarea anumitor tipuri de cancer, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Illinois, Chicago.
Gnanasekar Munirathinam și echipa sa de cercetare studiază, de ani buni, substanțe derivate din planta de lemn dulce Glycyrrhiza glabra (licorice), pentru a determina dacă acestea ar putea fi utilizate pentru a preveni sau opri creșterea cancerului de prostată. Munirathinam este profesor asociat la departamentul de științe biomedicale de la Colegiul de Medicină Rockford, scrie Eurek Alert. O analiză a cercetării asupra perspectivelor moleculare a unei substanțe derivate din lemnul dulce numită glicirizin pentru prevenirea sau tratarea cancerului, efectuată de Dr. Munirathinam și cercetători studenți, sugerează că cercetările suplimentare ar putea duce la agenți specifici pentru uz clinic. Studiul lor a fost publicat în revista Pharmacological Research.
„Privind la cercetările existente și la propriile noastre date, se pare că glicirizina și acidul gliciretinic derivat au un potențial mare ca agenți antiinflamatori și anti-cancer. Este nevoie de mai multe cercetări cu privire la modul exact în care acestea ar putea fi utilizate cel mai bine pentru a dezvolta terapii, dar aceasta pare a fi o direcție promițătoare pentru cercetarea cancerului”, a spus Munirathinam.
Ar trebui ca toată lumea să mănânce mult lemn dulce? Probabil că nu, deoarece poate afecta tensiunea arterială, poate interacționa cu anumite medicamente și poate provoca efecte adverse grave, inclusiv moartea, atunci când este utilizat în exces, notează revista Descoperă. Însă o recompensă dulce ocazională cu dulciuri sau ceai de lemn dulce pot fi opțiuni mai bune până când mai multe studii pot arăta cum să valorificăm cel mai bine beneficiile plantei. „Au fost efectuate foarte puține studii clinice pe oameni. Sperăm că cercetările noastre asupra celulelor cancerului de prostată vor avansa știința până la punctul în care terapiile pot fi transformate pentru a ajuta la prevenirea sau chiar vindecarea cancerului de prostată și a altor tipuri de cancer”, a mai spus Munirathinam.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu