Descoperire uimitoare la Buzău. Cum arată un fildeș al unui mamut lânos - Foto în articol

Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash

O piesă rară a fost descoperită într-o ravenă din comuna Săpoca, județul Buzău.

Vezi și articolul - Cele mai vechi dovezi ale prezenței umane în Europa, descoperite în România. Cercetarea care răstoarnă tot ce știam până acum

Este vorba despre un incisiv superior aparţinând unui mamut lânos, contemporan cu populaţiile de homo sapiens, cu primii oameni moderni.

De ce este o piesă unică

Este  o piesă unică prin dimensiune intrată în patrimoniul cultural naţional administrat de Muzeul Judeţean Buzău, reprezentând o raritate în zona de sud şi sud-est a României.

”Patrimoniul cultural național administrat de Muzeul Județean Buzău s-a îmbogățit cu o piesă remarcabilă! Urmare a unei semnalări, pe teritoriul comunei Săpoca, specialiștii muzeului au procedat la recoltarea unui incisiv superior, fildeș, ce provine de la un mamut lânos.

Este singurul obiect de acest fel din patrimoniul muzeului nostru, iar descoperirea este cu atât mai importantă cu cât reprezintă o raritate în zona de sud și sud-est a României.

Datare: Pleistocenul târziu.

Mulțumim domnului primar al comunei Săpoca, jud. Buzău, Iulian Manea, pentru tot suportul oferit pe parcursul ultimelor zile”, a transmis Muzeul Județean Buzău, pe o rețea socială, unde a atașat mai multe fotografii cu descoperirea.

Foto

Sursa foto - Facebook Muzeul Județean Buzău

Incisivul superior provine de la o specie contemporană cu oamenii moderni

Specialiştii spun că fragmentul provine de la o specie de mamut lânos aflată la apogeul evoluţiei, contemporană cu oamenii moderni.

"În perioada aceasta a Pleistocenului târziu, deja în spaţiul european existau populaţii umane, Omul de Neanderthal până acum vreo 40.000 de ani, după care vine şi se răspândeşte omul modern, homo sapiens. În România există urme ale unor interacţiuni dintre om şi mamut, atât pentru a-şi obţine hrana dar şi pentru a face diferite obiecte din os de fildeş. Există un fragment de fildeş de mamut cu urme de prelucrare în situl paleolitic de la Lespezi, judeţul Bacău.

Descoperirea de la Buzău este importantă, pentru că sunt foarte puţine piese de acest tip în sudul României. În general mamutul lânos este una dintre speciile mai mici de mamut, pentru că trăia într-un climat mai rece şi atunci suprafaţa mai mare a corpului ar fi dus la o pierdere mai intensă a căldurii. Era acoperit cu un păr destul de des, putem să considerăm din scheletele întregi descoperite că avea undeva la 3 m înălţime şi putea să ajungă până spre 8 tone în greutate. Nu avem deocamdată elemente directe, putea să trăiască în acest interval, între 125.000 - 11.000 de ani", a precizat, pentru Agerpres, lectorul universitar doctor al Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti, Ştefan Vasile.

Ce detalii oferă fildeşul descoperit în comuna Săpoca



"În momentul în care găsim urme ale unor specii de animale, putem vorbi şi despre mediul înconjurător şi condiţiile existente în care au trăit ele...În ultimele 2,6 milioane de ani s-au succedat mai multe glaciaţiuni şi intervale mai calde. În Pleistocenul târziu mamutul lânos apare în intervalele reci. Acum nu trebuie să ne imaginăm că totul era acoperit de gheaţă. Erau suprafeţe acoperite total, calota glaciară scandinavă acoperea complet Peninsula Scandinavă şi o parte din nordul Germaniei şi Poloniei, o parte din nordul Marii Britanii, a Olandei. Mai la sud, în zona noastră au existat gheţari alpini.

Climatul era mai rece, probabil cam cu 5-6 grade faţă de cel din prezent. Peisajul arăta puţin altfel. Mamutul lânos are un tip de vegetaţie caracteristic, trăia în aşa numită stepă a mamutului, nu prea existau copaci, arbuşti, în schimb era zăpadă destul de multă, un climat care permitea existenţa vieţii şi a omului", a mai declarat Ştefan Vasile.

În patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău se regăsesc mai multe fragmente osteologice provenind de la diferite tipuri de mamuţi, primele intrând în colecţie în anul 1972.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel