Un studiu recent scoate la iveală un nou mecanism de apărare al celulelor împotriva infecţiilor virale şi bacteriene.
Potrivit cercetătorilor din Spania, SUA, Australia şi Brazilia care au participat la realizarea acestui studiu, mecanismul este declanşat de lipide (LDs), organsime celulare capabile să atragă şi să elimine agenţi patogeni.
LDs-urile sunt microorganisme în care celulele acumulează nutrienţi sub formă de grăsime. Spre exemplu, LDs-urile oferă energia necesară inimii pentru a bate, ficatului pentru a-şi îndeplini funcţia metabolică şi a muşchilor pentru a se mişca. "Lipidele acestea sunt precum o cămară a celulelor noastre, unde acumulăm mâncarea pe care o vom mânca mai târziu. Asta se întâmplă în celulele eucariote, de la insecte, la plante şi mamifere", a declarat profesorul Albert Pol, de la IDIBAPS, Institutul de Investigaţii BioMedicale din Spania, conform MedicalExpress.
Când virusurile şi bacteriile infectează celula gazdă, au nevoie de cantităţi mari de nutrienţi pentru a se multiplica. În studiul menţionat, se arată că pentru a răspunde infecţiei, lipidele organizează amestecuri de antibiotice şi proteine antivirale care cooperează pentru a lupta cu agentul patogen. Aceeaşi strategie de apărare a fost observată şi în cazul insectelor, semn că este extrem de important în evoluţia imunităţii.
"Studiul reprezintă o schimbare de paradigmă, din moment ce până acum credeam că lipidele erau la discreţia virusurilor şi a bacteriilor în timpul unei infecţii. Dată fiind rezistenţa extinsă la antibiotice, studiul a descifrat un mecanism important de apărare care ar putea fi folosit pentru dezvoltarea unor noi strategii terapeutice pentru stoparea infecţiilor", a mai spus profesorul Pol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News