Descoperire uluitoare: Viermii care pot detecta cancerul în stadiu incipient

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Se știe  deja că cei mai grozavi în detectarea cancerului sunt în prezent câinii, însă noi cercetări arată că și o specie de viermi minusculi se descurcă foarte bine - și sunt mai ușor de manevrat în laborator.

Oamenii de știință de la Universitatea Myongji din Coreea de Sud au descoperit că viermii rotunzi se îndreaptă spre celulele canceroase deoarece sunt atrași de mirosul lor distinctiv.

Cercetătorii au creat un dispozitiv de bază care ar putea ajuta, într-o zi, medicii să diagnosticheze cancerul precoce, neinvaziv și mai ieftin.

În prezent, medicii diagnostichează cancerul pulmonar folosind teste imagistice sau biopsii, dar aceste metode de obicei nu pot detecta tumorile canceroase în stadiile lor incipiente, când au șanse mai mari de a fi tratate.

Câinii au demonstrat deja abilitatea extraordinară de a adulmeca cancerul în respirația umană, transpirație, urină și scaune, dar puii dresați sunt puțini și nu sunt cel mai practic însoțitor într-un laborator.

În schimb, cercetătorii Nari Jang și Shin Sik Choi au decis să folosească viermi „C. Elegans”, cunoscuți și sub denumirea de nematode, care măsoară doar aproximativ 1 mm și au, de asemenea, un simț al mirosului crescut.

Cercetările anterioare au arătat că acești viermi au fost atrași de urina de la persoanele cu diferite tipuri de cancer, potrivit Euronews.

„Parfum floral”- 70% eficient în detectarea celulelor canceroase

Pentru a pune viermii la încercare, echipa a proiectat un cip cu un puț la fiecare capăt conectat prin canale la o cameră centrală și l-a plasat într-o cutie Petri.

Au adăugat o picătură de lichid care conține celule canceroase pulmonare la un capăt și celule normale la celălalt și au plasat viermi în camera centrală.

După o oră, echipa a observat că mai mulți viermi s-au târât spre celulele canceroase pulmonare decât celulele normale.

Pe baza testelor lor, cercetătorii estimează că dispozitivul a fost de aproximativ 70% eficient în detectarea celulelor canceroase.

Concluziile au fost prezentate duminică la o reuniune a Societății Americane de Chimie 

Jang și Choi au descoperit că viermii rotunzi au fost atrași de celulele cancerului pulmonar din cauza unui compus organic volatil numit 2-etil-1-hexanol, care are un miros floral.

„Bănuim că mirosurile sunt similare cu mirosurile din alimentele lor preferate”, a spus Jang.

Ei speră acum să facă testul mai precis, expunând în prealabil viermii la celulele canceroase și astfel antrenându-i să răspundă la acest miros floral.

Odată ce au perfecționat acest dispozitiv, cercetătorii intenționează, de asemenea, să continue cu testarea urinei, a salivei și a respirației umane și să vadă cum se descurcă viermii în detectarea altor forme de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel