DESCOPERIREA din ISLANDA care AR PUTEA SCHIMBA LUMEA

Descoperirea făcută în Islanda ar putea schimva lumea.

Publicitate

Se pare că țara din nordul Europei se găsește apa supercritică, o sursă inepuizabilă de energie care ar alimenta întregul continent. 

Oamenii de știință din Islanda au încheiat cu succes un experiment prin care au reușit să capteze energie direct din interiorul vulcanilor. 

În 2009, cercetătorii islandezi au găsit un rezervor subteran de apă cu o temperatură atât de ridicată, încat oamenii de știință au considerat că aceasta se află într-o altă stare a materiei, pe lângă cea lichidă, solidă și gazoasă. Această apa super încinsă, denumita apă “supercritică” se află undeva la granița dintre lichid și gaz și există doar în anumite condiții de temperatură și presiune. Cercetătorii o pot genera în laborator, dar nimeni nu știa până atunci că apa se găsește în această formă și în natură. Oamenii de știință au concluzionat atunci că apa ajunge la acest nivel de temperatură doar în adâncurile pământului, aproape de centrul de foc al vulcanilor. 

Din apa “supercritică” ar putea fi extrasă de zeci de ori mai multă energie decât din apa înfierbântată clasic. 
 
Guvernul islandez, inginerii specializați și partenerii străini au fost entuziasmați de descoperire și de potențialul pe care îl are apa “supercritică” și se gândeau că ca ISLANDA ar fi putut deveni, în câțiva ani, exportator net de energie produsă prin această metodă (ținând seama de multitudinea de vulcani de pe suprafața țării), ajutând astfel țările din Europa să scape de dependența de combustibilii fosili. 

Punerea în aplicare a proiectului s-a dovedit însă mai dificilă decât se estimase inițial. Pentru a scoate apa “supercritică” la suprafață, exploratorii trebuiau să foreze în interiorul vulcanului, lucru extrem de periculos, care a dus la sistarea lucrărilor doar după 2,1 kilometri de săpături în adâncul pământului, din cei 4,5 kilmetri propuși înainte să ajungă la această apă.

După ce planul inițial a eșuat, oamenii de știință s-au hotărât să se întoarcă la locul în care au forat, pentru a vedea dacă nu cumva groapa făcută s-a umplut cu apă. Ceea ce s-a și întâmplat. După doi ani de la sistarea lucrărilor, groapa colectase apă care avea o temperatură de 450 de grade (record mondial). 
 
Acest lucru a fost posibil datorită fracturării rocilor și a pătrunderii caldurii emanate de magma din adâncul pământului. 
Chiar dacă temperatura de 450 de grade nu este suficientă pentru ca apa să fie apă “supercritică”, tot conține o cantitate enormă de energie care ar putea fi folosită. În consecință, inginerii estimează că o pot folosi pentru a crea centrale care să genereze 36 de megawați de electricitate. 
Este de 20 de ori mai puțin decât produce o centrală clasică pe cărbuni, dar energia geotermală poate fi obținută fără niciun cost suplimentar și nu produce nici emisii de carbon. 
 
Așadar, chiar dacă cercetătorii nu au atins succesul la care s-au gândit inițial, aceștia au patentat o tehnologie prin care energia produsă de vulcani poate fi scoasă la suprafață. Dacă această metodă va fi folosită la scară mare, se estimează că Islanda ar putea deveni, până la urmă, centrala întregii Europa. Și, spre deosebire de energia solară și de cea eoliană, clocotul din adâncurile pământului nu se oprește niciodată.  
 




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel