Un meteorit de aproximativ 300 de grame, vechi de mai bine de două miliarde de ani a fost descoperit în deşertul Sahara. Cercetătorii spun că provine de pe Marte, din perioada în care pe planetă existau vulcani activi şi apă.
Nu este singurul meteorit marţian descoperit pe planeta noastră. Acesta este însă diferit pentru că, provenită din lava unui vulcan, conţine de 10 ori mai multă apă decât restul rocilor descoperite. Cântărește 320 de grame, este negru a fost poreclit „Frumuseţea neagră” de către cercetători. Aceștia au intrat în posesia lui după ce l-au primit sub formă de donaţie de la un colecţionar. Colecționarul l-a cumpărat în anul 2011 din Maroc. Astfel de meteoriţi se vând uneori pentru adevărate averi, fiind folosiţi drept pietre preţioase pentru bijuterii, scrie rtv.net.
Raportul apărut în revista Science Magazine, confirmă faptul că există mai multe asemănări cu alţi meteoriţi de pe Marte, dar cantitatea de apă din acesta este cu mult mai mare. Chiar dacă pare la fel de „uscat”, oamenii de ştiinţă au descoperit că piatra a intrat în contact cu apa atunci când s-a format, acum 2.1 miliarde de ani. Cercetătorii au dovada că apa nu provine de pe pământ, după ce au comparat izotopii atomilor de oxigen din rocă, cu cei ai atomilor de oxigen prezenţi în apa terestră.
Cercetătorii consideră că noile descoperiri îi vor ajuta să afle mai multe informaţii despre istoria planetei Marte şi despre existenţa apei în stare lichidă pe această planetă.
Există mai mult de 100 de meteoriţi marţieni descoperiţi pe Pământ, cel mai vechi având 4.5 miliarde de ani. Ei au fost descoperiţi în Antarctica şi în deşertul Sahara.
Modul în care a ajuns pe Pământ rămâne un mister. Se pare că un asteroid a lovit planeta Marte, lansând pietre în spaţiu. Unele au căzut pe Terra, sub formă de meteoriţi, în timp ce altele au ajuns pe lună sau încă plutesc prin spaţiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu