Descoperiri surprinzătoare lângă Târgu Neamţ: "Am reușit să aducem informații istorice noi și relevante"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Experții de la Complexul Muzeal Național (CMN) Neamț au făcut descoperiri surprinzătoare, lângă Târgu Neamț.

Experții de la Complexul Muzeal Național (CMN) Neamț au adus la suprafață vestigii cu o vechime de câteva mii de ani, dar și relicve mai recente, în urma cercetărilor arheologice recent finalizate în două locații din apropierea orașului Târgu Neamț.

Unul dintre șantierele arheologice a avut loc în satul Topolița, comuna Grumăzești, unde arheologii au început săpăturile încă din 2019, investigând urmele unei așezări cu mai multe faze de locuire, cea mai veche datând de aproape 7.000 de ani, iar cea mai recentă din secolul al IV-lea după Hristos, scrie Agerpres.

Construcție specifică culturii Precucuteni, incendiată acum 6.500 de ani

În campania din acest an, s-a cercetat o construcție specifică culturii Precucuteni, care a fost incendiată acum aproximativ 6.500 de ani, dar care a conservat în interiorul său numeroase materiale arheologice reprezentative pentru comunitățile acelor vremuri.

Cercetările au fost coordonate de dr. Vasile Diaconu, cercetător la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, care a fost sprijinit de o echipă de tineri dedicați, precum și de câțiva voluntari.

Săpăturile din această vară au oferit rezultate surprinzătoare. În interiorul construcției cercetate au fost descoperite mai multe vase sparte și unele întregi, frumos decorate, precum și numeroase statuete de lut, care făceau parte din recuzita religioasă a comunității de acum șase milenii.

Printre artefactele mai deosebite se numără o reprezentare realistă a unui fragment de picior uman de mari dimensiuni și un frumos pandantiv de piatră, găsit într-un vas de lut.

"Deși suntem o echipă mică, ne-am străduit să atingem obiectivul acestei campanii, acela de a cerceta încă o locuință a culturii Precucuteni, care s-a dovedit a fi bine conservată și cu un inventar interesant. De asemenea, în vecinătatea locuinței, am identificat două zone cu resturi menajere bogate, care ne ajută să înțelegem mai bine aspecte ale economiei și modului de viață al acestor comunități, esențiale pentru dezvoltarea faimoasei civilizații eneolitice Cucuteni", a declarat dr. Vasile Diaconu pentru Agerpres.

Surprize după începerea săpăturilor la Biserica "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul"

Imediat după finalizarea acestui șantier, specialiștii au început săpăturile la Biserica "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul" din satul Vânători-Neamț, unde se desfășoară un proiect de reabilitare a monumentului istoric.

Deși nu aveau mari așteptări, având în vedere că este o biserică târzie, arheologii din Neamț au avut parte de surprize plăcute. Astfel, săpăturile au scos la iveală mai multe morminte din secolul al XIX-lea, dar și date importante despre momentul construcției bisericii.

Echipa de arheologi condusă de dr. Vasile Diaconu a investigat mai multe zone din cadrul monumentului și a dezvelit câteva morminte speciale, printre care cel al unei tinere mame cu pruncul său nou-născut și un mormânt al unui individ care suferise un traumatism, având în inventarul funerar o monedă și un pandantiv realizat din scoică.

"Am reușit să aducem informații istorice noi și relevante"

Pe baza monedelor descoperite, unele morminte au fost datate în primele decenii ale secolului al XIX-lea, confirmând astfel perioada de construcție a lăcașului de cult.

"Suntem bucuroși că prin această cercetare am reușit să aducem informații istorice noi și relevante pentru trecutul acestei biserici, dar și al satului Vânători-Neamț. Cea mai mare surpriză pentru noi, pe lângă descoperirile funerare din perioada modernă, a fost descoperirea unor urme de locuire vechi de aproape 8.000 de ani. Este vorba despre resturi ceramice și unelte de piatră, care demonstrează fără echivoc că aici s-au stabilit unele dintre cele mai vechi comunități umane cunoscute pe teritoriul acestei localități. Descoperiri de acest fel sunt rare în zona noastră și sunt contemporane cu cele din celebrul sit de la Lunca - Poiana Slatinei", a adăugat dr. Vasile Diaconu.

După ce vor fi supuse investigațiilor de laborator, restaurării și studiilor interdisciplinare, o parte dintre obiectele descoperite în cele două șantiere arheologice vor fi expuse în Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel