Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson a declarat joi că descotorosirea de dependenţa de importurile energetice ruseşti ar constitui o consecinţă pozitivă a războiului din Ucraina, dat fiind faptul că naţiunile occidentale încearcă să reducă achiziţiile de produse ruseşti, relatează Reuters.
'Din această catastrofă, din războiul lui Putin, cred că poate ieşi şi ceva bun în sensul că Europa se va dezobişnui de hidrocarburile ruseşti', a afirmat Johnson într-un discurs rostit în cursul unei vizite la o centrală nucleară din estul Angliei.
'Nu vom mai fi condiţionaţi, vulnerabili la şantajul său (al Rusiei), iar, în această ţară, vom accelera considerabil reformele şi măsurile de mult timp aşteptate pentru a deveni independenţi pe plan energetic, în special prin remedierea daunelor pe care le-am provocat industriei noastre nucleare', a subliniat premierul britanic.
Boris Johnson a anunţat joi că Marea Britanie ar urma să investească 700 de milioane de lire sterline (810 milioane de euro) în proiectul centralei nucleare Sizewell C, dezvoltat de EDF, ceea ce constituie ultimul său anunţ major de politică internă înainte de a părăsi postul de prim-ministru săptămâna viitoare.
Regatul Unit încearcă să-şi consolideze independenţa energetică, în timp ce milioane de britanici s-ar putea confrunta cu probleme în ceea ce priveşte încălzirea la iarnă, în condiţiile exploziei preţurilor la petrol şi gaze, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Dezvoltarea energiei nucleare ar trebui să reducă în cele din urmă dependenţa Marii Britanii de gazele naturale, care anul trecut au asigurat aproximativ 45% din producţia de energie electrică.
'Trebuie să mergem înainte cu Sizewell C', a spus Johnson în oraşul cu acelaşi nume, care găzduieşte acest proiect în estul Angliei, notează Reuters.
Ancheta va începe să prin chemarea la audieri a unor martori, începând de la fostul ministru al Sănătății Matt Hancock și prim-ministrul în exercițiu Boris Johnson.
Cea mai recentă etapă a investigațiilor anchetei, cunoscută sub numele de Modulul 2, se va concentra pe deciziile și anunțurile făcute de guvernul Regatului Unit între începutul lunii ianuarie și sfârșitul lunii martie 2020 la începutul pandemiei.
Guvernul Johnson a obținut un raport mixt în timpul pandemiei. După ce a fost lent în introducerea măsurilor de izolare pentru a reduce răspândirea primului val de virus și s-a confruntat cu penuria de ventilatoare și echipamente de protecție personală, ceea ce a dus la unul dintre cele mai mari bilanțuri de decese din Europa, guvernul a câștigat apoi laude pentru viteza de lansare a programului de vaccinare, potrivit Euractiv.
Ancheta urmează să cerceteze, de asemenea, contractele de achiziții în valoare de miliarde de lire sterline care au fost atribuite de guvern, dintre care multe au mers către companii cu legături cu partidul conservator la guvernare.
”Echipa mea și cu mine vom stabili ce s-a înțeles despre COVID-19 la acea vreme, ce informații erau disponibile în fiecare dintre cele patru țări din Regatul Unit și cum și de ce s-au luat decizii cheie, în special la începutul pandemiei”, a spus baroneasa Heather Hallett, un fost judecător care conduce ancheta.
”Voi strânge dovezi pentru a construi o imagine completă a provocărilor cu care s-a confruntat guvernul și a modului în care a ales să le facă față”, a mai declarat aceasta conform sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News