Desenezi pe clădiri? Fii gata să plătești o amendă de 6.000 de lei

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede că imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi pe garduri se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei.

Conform legii, contravenientul este obligat să înlăture cele imprimate, cu redarea stării iniţiale a bunului sau refacerea acestuia, după caz. Această sancţiune se execută în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie, informează Agerpres. Actul normativ modifică şi completează Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru faptele privind imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini fără drept pe pereţii clădirilor şi garduri, respectiv dezlipirea sau distrugerea afişelor şi reclamelor legal amplasate."În cazul neîndeplinirii obligaţiei prevăzute, autoritatea administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia poate să reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, având dreptul la acţiune în regres împotriva contravenientului", stipulează legea.

Sunt prevăzute amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru "dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunţurilor şi afişelor legal expuse în locuri anume destinate". Actul normativ vizează şi abrogarea Legii nr. 554/2003 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi. Legea intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Ţări precum Austria, Germania sau Belgia au înăsprit şi mai mult pedepsele pentru cei care practică ilegal graffiti. În Austria, de pildă, riscă închisoarea de la şase luni la cinci ani. În Franţa, amenda este de 3750 de euro iar artiştii trebuie să muncească în folosul comunităţii.

Mural = Legal

În ultimii ani, cei mai mulţi dintre artişti au migrat spre sfera legală a artei murale și pictează faţadele clădirilor degradate sau mijloacele de transport în comun. Totul cu acordul autorităţilor. Pictura murală reprezintă una dintre cele mai vechi forme de manifestare artistică, existând încă din cele mai vechi timpuri atunci când oamenii încercau să comunice prin scrijelirea stâncilor și a pereților grotelor. Societatea a evoluat, iar picturile murale au devenit în timp adevărate opere de artă, fiind folosite și în prezent cu scop decorativ. Dacă ar fi să dăm o definiție picturii murale am putea spune că această reprezintă orice opera de artă de mari dimensiuni care este direct aplicată pe un perete, sau o pictură realizată direct pe perete, incorporând armonios toate elementele arhitecturale. Pictura murală nu trebuie confundată cu grafitti-ul urban, are cu totul alte caracteristici, se realizează cu alte tehnici şi doar de artişti cu talent şi, mai presus de toate, este legală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel