Ciocolata, unul dintre cele mai îndrăgite deserturi de pe glob, este nelipsită din dieta noastră. Consumată sub formă de băutură, are mai puține calorii, susțin medicii nutriționiști.
Unul dintre cele mai întâlnite deserturi care ne binedispun este ciocolata caldă. Nutriționistul Lygia Alexandrescu spune că aceasta se face ”imediat, precum cafeaua la ibric, din pudra de cacao pură”. ”Îi adăugăm un pic de lapte, chiar și vegetal, un pic de zahăr de mesteacăn si muuuultã scorțisoară. E delicioasă, ne aduce o grămadă de antioxidanți si mult zâmbet pe față si în suflet”, notează nutriționistul Lygia Alexandrescu pe rețelele sociale.
Despre ciocolata caldă, pe care o consideră ”desert de sezon”, medicul Mihaela Bilic are o opinie similară. Aceasta spune că delicioasa ciocolată este ”extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao și zahăr”, dar și că aztecii, acum mulți-mulți ani, ”considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietăți revigorante și energizante”.
Cât despre calorii, la care trebuie mereu să fim atenți când vine vorba de dulciuri, doctorul Mihaela Bilic explică, într-o postare mai veche pe rețelele sociale, cum stau lucrurile:
”Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienți valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre. Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolata neagră. 100g ciocolată neagră are 550cal, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) și 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao.
Ciocolata este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut (IG=25). Cât despre calorii nu merită numărate, atâta timp cat porția corectă înseamnă 30g (2-3 pătrățele). Ciocolata are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, semințe.
Cum facem să mai reducem din această densitate calorică? Ei bine, ați ghicit: o diluăm cu apă. Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, nemestecate, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete, timp de câteva minute. Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News