Lokum este produs în Turcia încă din secolul al XV-lea.
Cunoscut și ca deliciul turcesc, lokum-urile sunt bomboane de dimensiuni medii, a căror istorie datează de la sfârșitul anilor 1700.
La acea vreme Ali Muhiddin Hacı Bekir, cofetar al curții antice din Istanbul, l-a auzit pe sultan plângându-se că și-a rupt un dinte din cauza unei bomboane prea tare, cerând bucătărilor să inventeze ceva dulce, nou dar mai moale.
Potrivit Cosasifa, patiserul, venit dintr-un oraș situat în munții Anatolici, și-a amintit imediat de trandafirii din regiunea sa și a intrat hotărât în bucătărie să încerce să inventeze o rețetă: Lokum.
A început să amestece ușor cinci căni de apă cu aceeași cantitate de zahăr granulat, aducând siropul la fierbere, având grijă ca zahărul să se dizolve ușor, încet și la temperatura potrivită.
Într-o altă crăticioară a dizolvat două căni de amidon de porumb și o linguriță de crema de tartar în apă rece, pâna a obținut un fel de aluat în care a adăugat siropul preparat anterior, apa de trandafiri și puțină lămâie.
Apoi a fiert totul aproximativ o oră și jumătate, până a obținut o consistență gelatinoasă care s-a desprins ușor de pe părțile laterale ale cratiței. În acel moment a luat o tigaie dreptunghiulară, a uns-o cu ulei de migdale, și-a turnat creația în ea, a nivelat cu grijă suprafața și a lăsat-o să se răcească peste noapte.
A doua zi, nerăbdător, a tăiat câteva cuburi cu un cuțit ascuțit și le-a stropit cu zahăr pudră. Astfel noua delicatesă a avut imediat un mare succes, mai ales la Palat, iar Ali Muhiddin a devenit o celebritate. De fapt, numele pe care l-a atribuit acestei specialități a fost Rahat lokum, literalmente ”încântare confortabilă”.
Ingrediente:
850-860 g zahăr superfin
1 litru de apă
2 linguri de suc de lămâie
3 linguri de gelatină pudră
130 gr amidon de porumb sau maizena
1 lingură de cremă de tartar
2 linguri de esență de trandafir
culoare roșie comestibilă
300 g zahăr pudră
Iată rețeta propusă de Giallo Zaferano:
1. Tapetează cu hârtie de copt o tavă în formă pătrată.
2. Dizolvați zahărul într-o jumătate de litru de apă, continuați să gătiți siropul fără să amestecați până ajunge la temperatura de 120 de grade, apoi adaugați sucul de lămâie și amestecați.
3. Într-o altă cratiță adaugă amidonul de porumb, gelatina și crema de tartar, adaugăm treptat apă și amestecăm continuu până obținem un amestec compact. Apoi adăugați restul de apă. Se pune la foc mediu și se fierbe amestecând timp de 2-3 minute până când amestecul se îngroașă.
4. Se toarnă treptat siropul de zahăr în amestecul de amidon de porumb și gelatină, amestecând constant pentru a evita formarea de cocoloașe.
5. Reduceți căldura la minim. Acum vom avea nevoie din nou de termometru. Se fierbe, amestecând din când în când, timp de aproximativ 30 de minute sau până când amestecul ajunge la 110 de grade. Adăugați esența de trandafir și o linguriță de colorant roșu pudră și amestecați bine până devine omogen.
6. Turnați amestecul în tava pregătită. Se lasă deoparte la răcit la temperatura camerei după care se pune la frigider pentru 6 ore.
7.Se toarnă zahărul pudră pe o placă de tocat, se răstoarnă tigaia peste zahăr și, folosind un cuțit ușor uns cu ulei, se taie blocul în pătrate de 2,5-4 cm.
Se presară cu mult zahăr pudră și se servește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News