Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor a votat, marţi, în favoarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Preşedintele comisiei, Gigel Ştirbu, a remarcat că ordonanţa a produs deja efecte juridice. "Din punct de vedere juridic, IRRD 89 a fost desfiinţat", a spus Gigel Ştirbu. Acelaşi aspect a fost remarcat, în cadrul dezbaterilor, şi de deputatul UDMR Marton Arpad.
"Din punct de vedere juridic, problema este clară: această instituţie este desfiinţată. (...) Deci, dacă noi n-am fi de acord cu aprobarea acestei ordonanţe, ar trebui să avem un proiect de lege de reînfiinţare a acestei instituţii, cu toate cele, pentru că, din moment ce ea este din 2019, în mod evident că a intrat în vigoare şi instituţia a fost desfiinţată (...). Noi n-avem decât să adoptăm sau, dacă doriţi să respingem, să facem un proiect de lege de reînfiinţare a instituţiei şi să îl trimitem la Senat, că altfel oricum va pica la Curta Constituţională pe bicameralism", a detaliat Marton Arpad.
Deputatul USR Iulian Bulai a declarat că acest institut a funcţionat foarte mulţi ani, dar că actorii politici nu pot fi şi scriitori de istorie contemporană, iar acţiunile instituţiei pot fi duse mai departe de către Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului din România
"Acest institut a funcţionat foarte mulţi ani. Nu ştiu dacă a adus plus valoare sau nu societăţii, probabil că da, într-o anumită formă. Eu mă gândesc la raţiunea politică prin care această decizie s-a luat în acest an comemorativ - 2019. Pe de altă parte, raţiunea votului meu, care şi justifică decizia Guvernului Orban de a desfiinţa, este că actorii politici nu pot fi şi scriitorii de istorie contemporană. Istoricii scriu istoria. Nu pot să o rescrie, cu autoritatea istoricilor, actorii care au fost implicaţi cu desăvârşire în acest proces. Nici domnul Ion Iliescu şi nici domnul Voican Voiculescu. De aceea, din punctul de vedere al acestor incompatibilităţi, eu am mari semne de întrebare cu privire la veridicitatea acţiunilor întreprinse de acest institut, care a fost condus de actorii principali ai acestor evenimente - nu vreau să le definesc ca fiind revoluţie sau orice altceva. (...) Ironia este că, astăzi, fostul preşedinte de onoare al PSD şi fost preşedinte de onoare al IRRD împlineşte 90 de ani. Să fie ca un cadou în replica acţiunilor lui, nu ştiu, dar votul meu este evident pentru desfiinţarea acestui institut, la ceas aniversar pentru cel care a creat şi care avea ca obiect de activitate scrierea istoriei propriilor acţiuni", a afirmat Iulian Bulai.
Deputaţii PSD Gheorghe Socotar şi Nicolae Bacalbaşa s-au opus desfiinţării IRRD 89, voturile acestora fiind singurele împotriva proiectului de lege.
"Parte din expunerea de motive a guvernului este adevărată - că în jurul acestui institut au fost multe controverse şi multe legate de - hai să zicem - adevărul legat de Revoluţia din 1989. Eu cred că cel puţin această problemă - cel puţin istoric, ca istorie contemporană - nu se poate clarifica, că în mod cert niciodată nu vom aduce la unanimitatea colegilor despre ceea ce a fost la Revoluţia din 1989. (...) Nu cred că soluţia este desfiinţarea acestui institut. Dacă într-adevăr au fost controverse, au fost probleme legate de funcţionarea instituţiei (...). Rolul Guvernului ar fi trebuit să clarifice această situaţie, să creeze poate o formulă transparentă în promovare în funcţia de conducător al acestei instituţii. (...) Desfiinţarea acesteia este mai degrabă o vendetă politică (...) poate pentru că activitatea acestui institut a fost legată de un personaj principal Ion Iliescu şi acum a profitat guvernul liberal să scape de acest balast, din punctul lor de vedere. Personal, nu sunt de acord cu ceea ce prevede această ordonanţă", a argumentat Gheorghe Socotar.
"Fiecare dintre noi va avea locul lui în istorie, unul mai important, altul mai puţin relevant, aşa că nu cred că a fost vorba despre o vendetă politică vizavi de o persoană sau alta. Ştim destul de bine că un mare grup de actori principali în Revoluţia Română n-au avut, să fiu elegant, cuvinte de laudă la adresa acestei instituţii", a spus, în replică, Gigel Ştirbu.
Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a denunţat "scenariul din 'Taras Bulba' a lui Gogol: 'Eu te-am creat, eu te omor"".
Camera Deputaţilor este prima sesizată în privinţa acestui proiect de lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu