Desființarea pensiilor speciale, o țeapă națională? Petre Lăzăroiu: Dacă aș fi judecat eu, v-aș spune din start.../ Bogdan Chirieac atenționează asupra rezultatului politic

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Legea deființării pensiilor speciale va pica la CCR? La această întrebare au răspuns Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională, și Bogdan Chirieac, analist politic.

Petre Lăzăroiu, profesor universitar și fost judecător la Curtea Constituțională, și Bogdan Chirieac, analist politic, au vorbit la Antena 3 despre șansele legilor care prevăd tăierea pensiilor parlamentarilor și tăierea pensiilor speciale de a trece la Curtea Constituțională a României.

"Marea întrebare este dacă tăierea pensiilor parlamentarilor și tăierea pensiilor speciale, aceste legi vor trece sau vor cădea la Curtea Constituțională? E doar o formă de a arată oamenilor "noi vrem să facem acest lucru, dar a căzut la Curtea Constituțională", asta e? Care este adevărul? Este o tăiere reală sau până la urmă este o țeapă națională?", a întrebat Mihai Gâdea de la Antena 3 CNN.

Petre Lăzăroiu: Sunt câteva elemente de neconstituționalitate

"Nu știu ce să vă spun, dacă vor trece sau nu vor trece pentru că nu eu judec. Dacă aș fi judecat eu, v-aș spune din start că sunt câteva elemente de neconstituționalitate. În primul rând, legea se aplică retroactiv, ceea ce de departe încalcă toate regulile de drept stabilite nu numai în România, ci și în toată lumea, adică este vorba despre retroactivitatea legii pentru că legile veți observa că după intrarea în vigoare a acestei legi, în termen de șase luni se vor recalcula pe baza noilor prevederi. Curtea s-a pronunțat de nu știu câte ori și a spus că pensia este un drept câștigat, dreptul la pensie este un drept câștigat, el poate fi luat doar în situații excepționale, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.

Acum, sigur că da, nu știu cum vor aprecia judecătorii, ce va cântări mai mult în decizia lor. Tăiem aceste pensii și facem o economie la buget... pentru că nu este adevărat cum s-a spus, nu este 1%, reprezintă mult mai puțin, dar trecem peste această chestiune? Magistrații, atunci când au intrat în această meserie, știau, aveau o previziune, știau că lucrează atât și că vor primi la pensie atât și atunci sigur că așteptările lor sunt acum spulberate pentru că vine această nouă lege. Acesta este un prim aspect, despre neretroactivitatea legii.

Legea a fost făcută în așa fel încât să pice la CCR?

A doua chestiune, să știți că legea este neconstituțională nu numai prin inserarea unui articol neconstituțional, ci și prin omiterea unui articol care ar trebui pus acolo. Eu m-am uitat în seara asta pe niște prevederi ale legii care spun că la 25 de ani vechime și la vârsta respectivă, mă rog, nu comentăm vârsta, bun, 80% din indemnizație, din sporuri etc, cu asta sunt de acord, s-a făcut într-adevăr și s-a ajuns unde trebuie, adică să se ia în calcul doar veniturile cu caracter permanent. Dar spune așa articolul următor- că și cei care au 20 de ani vechime se pot pensiona și li se taie 1%, dar ce faci cu cei care au 40 de ani de activitate? Deci cu mult peste 25 de ani. Pe ei cum îi recompensezi, că tot la 80% rămân?

Nu i-aș bănui de rea intenție, deși din foarte multe elemente, din foarte multe întâmplări s-ar trage această concluzie, s-ar deduce această concluzie (că legea a fost făcută în așa fel încât să pice la CCR n.r). Această lege în primul rând nu a fost discutată cu societatea, cu organizațiile profesionale, cu judecătorii, cu procurorii. Nu mă refer la militari, care, săracii, nici ei nu sunt într-o situație foarte fericită. Spun așa în general, când vrei să faci o lege de o asemenea manieră trebuie să te asiguri că lumea a înțeles și că acceptă", a spus Petre Lăzăroiu.

Bogdan Chirieac: Nu uitați că 9 din 10 români sunt împotriva pensiilor speciale

"A fost făcută sub presiunea celor interesați în așa fel încât să pice la Curtea Constituțională, iar rezultatul va fi, atenție, suntem cu un an înainte de alegeri, o creștere fără precedent a partidului doamnei Șoșoacă, a partidului AUR și probabil a celor din USR, care vor continua să apese foarte mult pe această chestiune dureroasă pentru români, a pensiilor speciale. Nu uitați că 9 din 10 români, după un an de zile de când acest subiect este pe tapet, sunt împotriva pensiilor speciale, clar, din toate punctele de vedere. Și s-a spus și în greva profesorilor. Pe de o parte, profesorul debutant, cu 2.400 de lei, cel cu 30 și ceva de ani vechime cu 3.200 de lei și nu știu ce pensie de 50.000 de lei.

În primul rând că nu s-a definit din capul locului ce înseamnă pensie. Pensie este venitul care este obținut urmare a contribuției depuse la stat pe perioada de contributivitate? Aceea este pensie? Probabil că da, pentru diverse categorii profesionale, se mai adaugă la această pensie de contributivitate ceva sau mult mai mult sau cum vreți dumneavoastră.

Ei, lucrurile acestea nu s-au luat nici pe departe în calcul. Și vedeți că nu e serioasă chestiunea, adică eu regret că un om de talia guvernatorului BNR, domnul Mugur Isărescu, are un salariu atât de mic comparabil cu tot ce înseamnă bancă centrală în această lume. El, care a salvat România literalmente de câteva ori, dar nu poți să-i dai o prevedere și sunt convins că nu domnul Mugur Isărescu a cerut așa ceva, să adune pensia cu salariu, nu cred că domnul Ciucă a cerut așa ceva, să aduni pensia cu salariul la stat.

Chirieac spune că majorarea salariilor este soluția

Au tăiat pensiile parlamentarilor, păi parlamentarii au 1.000 de lei pensie la mandat, pe care o primesc nu la 45 de ani, ci când fac vârsta de pensionare la 65 de ani și cu tot respectul, probabil că cei care ar trebui să primească ceva la pensie sunt cei aleși. Așa e lumea, dacă ești premier britanic, cât ai fost, primești 10 mii de lire la pensie apoi. Deci vreau să spun că lucrurile astea se întâmplă.

Fă-i, domnule, militarului să fie sigur pe ceva, fă-i salariul mai mare în activitate, mult mai mare, și la pensie dă-i pensia pe contributivitate dintr-un salariu foarte mare, dacă se spune că pensia e 40% din venitul pe care îl ai, fă-i militarului 5.000 de euro și va pleca cu o pensie de 2.000 de euro și va ști chestia asta. La fel și magistraților, fă-le salariile mai mari în acest moment, și așa sistemul este depopulat. De ce nu le fac acestor oameni salarii cât trebuie după care aplici contributivitatea.

Ce faci cu cel cu pensia de 50.000 de lei? Păi, normal, nicăieri în lumea asta mare, pensia nu e mai mare decât salariu. S-a ajuns la aceste aberații, publicul înghite, după care ne uităm de ce face raiting doamna Șoșoacă sau domnul Simion cu chestia asta. Și va face mare raiting Cătălin Drulă de la USR, că ei au băgat în PNRR chestiunea asta cu pensiile speciale și poate că nu au făcut rău" a spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel