Despăgubiri pentru străinii jefuiţi în România sau pentru românii jefuiţi în UE

talh
talh

Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de măsuri menit să asigure sprijin şi protecţie egală pentru victimele infracţionalităţii pe întreg teritoriul UE, având în vedere pe viitor să reglementeze inclusiv dreptul la despăgubire, indiferent de locul de origine sau de reşedinţă al acestora.

În anii următori, Comisia Europeană va lua măsuri în vederea consolidării normelor UE privind despăgubirile acordate victimelor infracţionalităţii pentru a se asigura că acestea au acces corespunzător la despăgubiri, în special atunci când acestea sunt victime ale actelor comise în străinătate. Pentru a acorda victimelor accidentelor rutiere din altă ţară a UE posibilitatea de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile suferite, Comisia intenţionează, de asemenea, să revizuiască legislaţia actuală a UE privind conflictele de legi, astfel încât cetăţenii să poată beneficia de termenele aplicabile în ţara de origine a acestora.

Propunerile Comisiei Europene anunţate miercuri vizează să consolideze măsurile naţionale în vigoare prin introducerea unor standarde minime extinse la nivelul UE, astfel încât orice victimă să se poată baza pe aceleaşi drepturi fundamentale, indiferent de naţionalitatea acesteia şi de locul comiterii infracţiunii din UE.

Aproximativ 75 de milioane de persoane, în fiecare an, pot fi victime ale infracţionalităţii în întreaga UE. Atunci când aceste evenimente au loc în străinătate, diferenţele culturale, lingvistice şi legislative pot crea probleme considerabile.Având în vedere că cetăţenii europeni efectuează anual 1,25 miliarde de călătorii turistice în interiorul UE, o parte din aceştia vor fi, inevitabil, victime ale infracţiunilor comise în altă ţară, arată CE.

Propunerea de Directivă privind instituirea unor standarde minime pentru victime va garanta că, în toate cele 27 de state ale UE:

- victimele sunt tratate cu respect, iar poliţia, procurorii şi judecătorii beneficiază de pregătirea necesară pentru a instrumenta în mod corespunzător aceste situaţii;

- victimele primesc informaţii cu privire la drepturile de care beneficiază şi la cazul acestora, într-o formă pe care o pot înţelege

- toate statele membre dispun de servicii de sprijinire a victimelor;

-victimele pot participa la procedurile judiciare, dacă doresc aceasta, şi sunt sprijinite să participe la proces;

- victimele vulnerabile – precum copiii, victimele violurilor, sau cele cu dizabilităţi – sunt identificate şi protejate în mod corespunzător;

- victimele beneficiază de protecţie pe durata investigaţiilor desfăşurate de poliţie şi în timpul procedurilor judiciare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel