Deși sunt disponibile tratamente eficiente împotriva acneei, ea poate fi persistentă. Medicul Vasi Rădulescu a făcut câteva precizări importante despre acnee.
„Acneea este o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr se blochează cu sebum și celule moarte ale pielii. Provoacă puncte albe, puncte negre sau cosuri. Acneea este cea mai frecventă în rândul adolescenților, deși afectează persoanele de toate vârstele. Sunt disponibile tratamente eficiente împotriva acneei, dar acneea poate fi persistentă.
Coșurile și umflăturile se vindecă încet și, atunci când unul începe să dispară, par să apară altele și altele. În funcție de severitatea acesteia, acneea poate provoca suferință emoțională și poate lăsa cicatrici severe pe piele. Cu cât începeți tratamentul mai devreme, cu atât riscul de astfel de probleme este mai mic.
Simptomele acneice variază în funcție de gravitatea stării:
Puncte albe (pori închiși)
Puncte negre (pori înfundați)
Umflături mici (papule) roșii, fragile
Cosuri (pustule), care sunt papule cu puroi
Umflături mari, solide, dureroase sub piele (noduli sau leziuni chistice)
Acneea apare de obicei pe față, frunte, piept, partea superioară a spatelui și umeri.
Dacă remediile de auto-îngrijire nu elimină acneea, consultați medicul. El poate prescrie medicamente mai puternice. Solicitați tratament medical de la un medic specializat în piele (dermatolog), dar acesta vă poate recomanda și un consult endocrinologic atunci când cauza pare a fi hormonală.
Pentru multe femei, acneea poate persista zeci de ani, cu erupții frecvente cu o săptămână înainte de menstruație. Acest tip de acnee tinde să dispară la femeile care utilizează contraceptive. La adulții în vârstă, apariția bruscă a acneei severe poate semnala o boală care necesită asistență medicală. Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) avertizează că unele loțiuni, produse de curățare și alte produse populare pentru acnee fără prescripție medicală pot provoca o reacție gravă.
Acest tip de reacție este destul de rar, deci nu-l confundați cu orice roșeață, iritație sau mâncărime care apar în zonele în care ați aplicat medicamente sau produse.
Slăbiciune
Respiratie dificila
Umflarea ochilor, feței, buzelor sau limbii
Constricție a gâtului”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu