EXCLUSIV  Ce este „Movila Miresii”, cel mai frumos loc pentru Ana. Maria, despre Hanibal Dumitrașcu: Cred că tata mi-ar fi spus că e mândru de mine

Maria Dumitrașcu
Maria Dumitrașcu

Maria Dumitraşcu vine cu o surpriză: „Movila Miresii".  După „Trec anii şi tu nu mai vii", autoarea revine cu un volum emoționant.

Movila Miresii, un sat din județul Brăila, este locul unde Ana a făcut primii pași. Atunci când ascultă maşinile care trec prin faţa camerei ei, pe DN22, îşi imaginează cum este viaţa dincolo de satul natal. Visul ei arzător este să ajungă la oraș pentru a urma liceul și pentru a scăpa astfel de povara unei vieți petrecute muncind pământul. Deoarece părinții săi nu vor să o lase să plece, aceasta plănuieşte împreună cu prietena ei să fugă la Brăila pentru a se înscrie la liceu. Va reuşi? Unde o va purta viaţa?

Romanul „Movila Miresii” conturează viaţa oamenilor de la ţară, cu obiceiurile, frământările şi bucuriile lor, într-o societate în plină schimbare, toate văzute prin ochii personajului principal, și îi deschide porţile cititorului pentru a-l purta într-o călătorie de o viaţă, în care poate simţi gustul copilăriei, mirosul de fân şi văile verzi, nesfârşite, profunzimile destinului şi sfâşierea unei vieţi în care întâmplările şi deciziile luate sunt ireparabile.

Despre volumul „Movila Miresii”, am discutat cu Maria Dumitrașcu, o tânără autoare din București, absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, și a studiilor postuniversitare la aceeași instituție de învățământ. Pasiunile sale sunt scrisul și psihologia pentru că ambele o poartă pe drumul cunoașterii de sine și a lumii, ajutând-o să exploreze profunzimea sufletului uman. 

Dragostea sa pentru scris s-a născut în copilărie, când a simțit că pentru ea a scrie înseamnă a trăi și a da glas sentimentelor din universul ei lăuntric. Pagina sa de Facebook, intitulată Aimée, este apreciată de mii de cititori. Pasiunea pentru scris o moștenește de la tatăl ei, marele psiholog Hanibal Dumitrașcu.

2. -imagine fara descriere- (movila-miresii_95734100.jpg)

După „Trec anii și tu nu mai vii”, tu ai revenit cu o nouă carte. Cu ce ne surprinzi în paginile „Movila Miresii”?



„Movila Miresii” surprinde esenţa satului românesc şi frumuseţea vieţii trăite la ţară, unde zilele, învăluite în linişte, par mai lungi şi omul e mai apropiat de el însuşi, de fericirea oferită de natură şi de lucrurile simple. Romanul conturează curajul unei tinere fete de a păşi în necunoscut, în ciuda tuturor obstacolelor, pentru a-şi îndeplini visurile, şi îl poartă pe cititor într-o călătorie de o viaţă, în care poate simţi prietenia sinceră, puterea iubirii necondiţionate şi forţa inegalabilă a unui destin în care unele greşeli sunt ireparabile. 

Fă-ne cunoștință cu Ana. Cum s-a născut povestea Anei?

În trăirile Anei se ascund amintirile mele din copilărie şi adolescenţă din vacanţele la ţară. Nu am găsit niciodată un loc care să mă facă să mă simt atât de bine ca acel sat, departe de aglomeraţie şi stres, departe de măştile pe care le purtăm zilnic, departe de o societate care se înstrăinează tot mai mult de valorile şi rădăcinile sale. Acolo regăsesc mereu o parte din paradisul pierdut al copilăriei, acolo inima îmi e mai liniştită, gândul mai limpede şi sufletul mai liber, deci, sunt mai aproape de mine. Deşi curtea îmi pare mai mică şi pustie acum, deşi tataia nu mai e, iar mamaia abia mai merge, deşi nu mai sunt animalele care umpleau curtea şi nici copiii care alergau prin ea, deşi nici măcar vecinii nu mai sunt şi la multe ferestre din casele satului noaptea nu se mai aprinde lumina, pot simţi că timpul a stat în loc aici. Un farmec neatins umple cu iubire acest pământ pentru că, aşa cum credea Lucian Blaga, „veşnicia s-a născut la sat.” Acest loc drag a fost prezent în mintea mea pe tot parcursul creaţiei. În carte se regăsesc imagini din arhiva personală cu acest sat. Ana a prins viaţă din nostalgia şi fericirea acelor zile care şi-au pus amprenta pentru totdeauna în sufletul meu, din poveştile de viaţă ale oamenilor apropiaţi, din imaginaţie şi frânturi de realitate. 

Ce asemănări sunt între tine și Ana?

La fel ca ea, sunt sensibilă şi visătoare, dar şi realistă. La fel ca ea am înţeles că a fi fericit cu ceea ce-ţi aduce fiecare zi, a şti să ierţi şi a avea răbdare cu cel de lângă tine, pentru a-l înţelege cu adevărat, a-ţi lăsa orgoliul rănit şi a iubi din tot sufletul e tot ce contează, într-un sfârşit.

De ce „Movila Miresii”? De ce ai ales acest titlu? De ce nu altă comună din România? Ce te leagă de acest loc?

Movila Miresii este satul natal al personajului principal, deşi locul care m-a inspirat este satul bunicilor mei, un sat din judeţul Buzău. La fel ca Ana, când eram copil, mă întrebam unde se duc maşinile care treceau pe DN22, pe şoseaua din faţa casei bunicilor. Îmi plăcea să visez ca ea şi să-mi imaginez tot felul de poveşti pentru că mă atrăgea necunoscutul, ca pe orice copil. Eu şi sora mea îl întrebam adesea pe tata „unde duce drumul”, iar răspunsul era acelaşi: Brăila, Galaţi, Brăila, Galaţi! Întâmplare sau destin, soţul meu este din Brăila, iar soţul surorii mele este din Galaţi. Movila Miresii se află la jumătatea distanţei dintre satul bunicilor mei şi Brăila, iar numele său este dat de o legendă foarte frumoasă care ilustrează forţa destinului. 

În cât timp ai scris cartea?

A fost un proces de durată, în forma ei actuală a ajuns după doi ani. 

Ce crezi că ți-ar fi zis tatăl tău dacă ar fi citit cartea? El ți-a descoperit pasiunea de a scrie? Că bănuiesc că de mică ai înclinație către scris.

Cred că tata mi-ar fi spus că e mândru de mine. Încă din copilărie, de când a descoperit că scriu, m-a încurajat să continui. Am moştenit de la el această pasiune. Îi plăcea să-mi citească scrierile de pe pagina mea de Facebook de autor, intitulată Aimée. 

Unde poate fi găsită cartea?

Aceasta poate fi achiziţionată atât din România, cât şi din Republica Moldova de pe site-ul editurii Bestseller: https://www.bestseller.ro/movila-miresii.html și  https://www.bestseller.md/movila-miresii.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel