Despre Dog Town. Interviu cu Florian Fugasin

Florian Fugasin, directorul Portico, dezvoltator Proiect “Dog Town”,  dorește ca centrul zonal de protectie, ingrijire si adoptie a animalelor fara stapan din satul Uzunu ”să fie un suflu nou în problema câinilor străzii, să nu mai fie acea încrâncenare care există în momentul de față și să împartă lumea în tabere…”

-   Domnule director, ce reprezinta Dog Town?

-   Dog Town nu este un adapost de caini, este un centru zonal de protectie, ingrijire si adoptie a animalelor fara stapan. Este un proiect pe care speram sa-l dezvoltam cat mai mult si are mai multe componente. Prima este este cea de spital, care se intinde pe 1100 de metri patrati, gandita in parteneriat cu cei de la Marco Vet  (http://www.marcovet.ro/), probabil cea mai importanta clinica veterinara de la noi din tara in momentul de fata si care preia cainii comunitari si pe cei din cazurile individuale. Este constituita dintr-o zona de carantina de 160 de locuri si o zona de spitalizare, care are un grup de tip chirurgie integrata – cu preoperator, chirurgie si postoperator. A doua componenta o reprezinta padocurile, unde sunt cazati cainii adusi aici in urma parteneriatelor pe care le avem cu diverse institutii sau ONG-uri - pentru ca noi nu suntem implicati in capturarea lor de pe strazi - si a treia si probabil cea mai importanta componenta, si aici avem nevoie de sprijinul celor cu experienta, cea de evenimente. Pe spatiul pe care l-ati vazut, foarte generos, in parcul de langa noi, se pot organiza targuri de adoptii, se poate face terapie asistata cu animale, numarul de evenimente si de posibilitati este nelimitat...astfel incat cainii care vin aici sa regaseasca o viata mai buna: sa fie adoptati in tara sau in strainatate. Ideea noastra nu este sa-i „adunam”, sa facem „colectie” de caini de pe strazi, ci sa le oferim o viata care sa respecte bunastarea si drepturile animalelor. 

-    De ce un adapost, un centru atat de mare? Exista in Anglia anumite fostere cu 50 de locuri, foarte „eficiente”, cu adoptii care merg pana la mii de cazuri anual. Nu este neaparat nevoie sa fie un adapost atat de mare, poate fi un adapost cu locuri putine, dar mult mai eficient.  

-   Este dimensionat conform estimarilor noastre, care corespund nevoilor „pietei”, ca sa ma exprim in termeni de marketing. In anumite tari, problema cainilor fara adapost nu este atat de stringenta ca la noi, nu sunt atat de multi caini pe strazi. Pe de alta parte, in alte tari, legislatia este diferita si permite diverse solutii cu cainii care nu sunt recuperati intr-un anumit interval de timp. Centrul este gandit astfel incat la nivelul Bucurestiului sa se „simta” interventia sau aparitia acestuia pentru persoanele care sunt deranjate de prezenta cainilor pe strazi. Pe de alta parte, este suficient de mare astfel incat sa te poti „juca” in folosul cainilor, in sensul de a aduce alti parteneri in proiect, ca sa preia din functionalitatea lui. De exemplu, sunt persoane care se ocupa de adoptii, aici pot avea o paleta larga de caini pe care sa-i pregateasca, sa-i ofere pentru adoptie in conditiile cele mai bune. Noi am gandit proiectul impreuna cu cei de la Marco Vet astfel incat fiecare caine, dupa ce parcurge fluxul pe care l-ati vazut mai devreme, sa fie pregatit pentru adoptie, aici sau in afara.

-   Adica i se face automat pasaport…

-   In momentul de fata, avem 200 de pasapoarte pregatite pentru cei care doresc sa se implice in adoptia cainilor de aici. Cine are experienta pentru asa ceva are deja cainele pregatit din toate punctele de vedere – medical, de socializare – spre a fi dat in adoptie. De aceea este atat de mare proiectul.

-   De ce, totusi, la 31 de km de Bucuresti…?

-   M-as fi bucurat sa fie mai aproape de Bucuresti, dar din demersurile noastre facute pe langa iubitorii de animale mai vocali, niciunul nu ne-a ajutat cu vreun teren mai aproape de Bucuresti. Terenul pe care este construit Centrul ii apartine unui cetatean sirian si a fost initial o ferma de pui. Pentru tot spatiul, aproape 9 ha de teren, timp de 8 luni nu vom plati chirie, iar dupa aceea va fi o chirie simbolica pe metrul patrat. Daca am fi gasit suport din partea vreunul activist mai aproape de Bucuresti, cu siguranta l-am fi facut mai aproape. In primul rand, economiseam noi benzina pentru angajatii nostri.

-   Problema cainilor strazii din Romania este extrem de sensibila si de spinoasa si dureaza de foarte mult timp. In ce consta parteneriatul cu Primaria Capitalei? Sunt cetateni care nu au incredere in actiunile domnului Primar general, nu au incredere in ASPA si in adaposturile de stat ce tin de aceasta institutie – Pallady si Mihailesti.

-  Legat de adaposturile ce tin de ASPA, nu sunt in masura sa comentez, insa in ceea ce ma priveste,DogTowneste un proiect 100 % privat, cu resurse private. Niciun ban nu a fost primit din partea Primariei sau a altor institutii de stat. Primarul general Sorin Oprescu ne-a acordat sprijinul moral si de lobby activ, in sensul ca au fost nenumarate interviuri si emisiuni la care a participat si a promovat ideea unui adapost privat, recunoscand ca Primaria Capitalei nu are resursele financiare necesare pentru o investitie de o asemenea anvergura. Pe de alta parte, din cate cunosc (si aici cei din Primarie trebuie sa va confirme), exista in momentul de fata o strategie care prevede mai multe componente: pe de o parte, colectarea cainilor de pe strazi de catre ASPA, pe de alta parte, cazarea pe care o oferim cainilor in conditiile pe care le-ati vazut: le oferim tratament medical si ii pregatim mai departe. NU ii “COLECTIONAM” la nesfarsit. Cercul se “inchide” cu adoptiile de care spuneam. Deci este o strategie pe care Primaria singura nu a reusit sa o implementeze. De aceea, exista parteneriatul pentru sterilizari cu Vier Pfoten, spre exemplu. Este parteneriatul cu noi, sa cazam acesti caini aici, am adoptat si noi, Portico, in nume propriu, de la ASPA, pentru a le oferi alte conditii de viata. Este un circuit public-privat.

- Exista o informatie care circula acum pe retelele de socializare, conform careia cainii de la Pallady si de la Mihailesti vor fi adusi aici. Este reala?

-  Eu m-as bucura pentru cainii respectivi sa poata fi adusi aici, insa nu poate nimeni sa arunce peste gard aici niste caini, fiind o proprietate privata, fara sa-si asume intretinerea lor mai departe. Fie ca este ONG sau persoana fizica trebuie sa-si asume intretinerea lor. Deci da, Primaria generala si primariile de sector pot sa aduca din adaposturile proprii caini, cu conditia sa putem sa-i intretinem mai departe.

Eu, in calitate de cetatean, pot sa-mi aduc cainii aici? Cat m-ar costa?

-  In momentul de fata, stiu care sunt costurile administrative, nu pot sa va raspund punctual la intrebare, fiindca partea medicala si hrana sunt dictate de partenerii de la Marco Vet – ei stiu ce necesar are fiecare caine in parte, deoarece costurile difera.

Adica daca vreau sa aduc un caine aici, ma adresez catre Marco Vet?

-   Nu, tot noua, doar ca in momentul de fata e un pic prea devreme sa vorbim de cazarea individuala. De aceea incercam pe cat posibil sa avem un dialog cu 2-3-4 ONG-uri din piata care cunosc cazurile disperate sau cu autoritatile locale…Am inceput si noi sa primim solicitari individuale, doar ca este foarte greu sa raspunzi fiecarui caz in parte, de aceea intentionam sa facem aceste parteneriate si speram sa gasim deschidere aici. Cetatenii sa se adreseze unuia dintre ONG-urile partenere cu care probabil au deja relatii si dupa aceea cainii sunt directionati catre noi, cumva organizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel