Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu celebrează, la a XXIV-a ediție, iubirea.
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu celebrează, la a XXIV-a ediție, iubirea. Spectacole de teatru, dans, muzică, circ, conferințe și Bursa de Spectacole vor avea loc în săli de spectacole, pe străzile orașului și în lăcașuri de cult, toate unite sub ideea de iubire pentru artele spectacolului.
Recent, la București, a avut loc prima conferință de presă a acestei ediții, în prezența lui Constantin Chiriac, Președintele FITS, E.S. Dna Tamar Samash, Ambasadorul Israelului, E. S. Dl Ambasador Kisaburo Ishii, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei, E.S. Dl. Ambasador Urs Herren, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Elveției, E. S. Dl. Ambasador Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova, domnul Christophe Gigaudaut, Directorul Institutului Francez București, domnul Nigel Bellingham, Director British Council, domnul Yan Jianwu, consilier pe probleme de cultură al Ambasadei Republicii Populare Chineze și, nu în ultimul rând, Ronald E. Hawkins, consilier pentru presă și cultură în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
Aceștia au dezvăluit publicului o parte din detaliile colaborării excelente pe care FITS o are cu ambasade, reprezentanți ai instituțiilor culturale din România și din lume și cu partenerii și sponsorii festivalului.
„Anul acesta, Festivalul ne cheamă, printr-o participare internațională de excepție, să ne regăsim în nenumărate și complexe geografii sufletești. Într-o lume deseori marcată de umbrele lungi ale intoleranței, Festivalul ne propune pentru zece zile un microcosmos animat de forța iubirii”, mărturisea președintele României, Klaus Werner Iohannis.
“Teatrul este o formă aparte de iubire. Sau o formă curată a adevărului. Căci el ne reunește pe toți – actori, regizori, scenografi, costumieri, luminiști, spectatori spre a ne înălța pe toată durata spectacolului împreună, undeva, deasupra timpului. Puține arte declanșează, în rândul publicului, iubirea pătimașă pe care o provoacă teatrul”, dezvăluia Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii.
„Suntem foarte norocoși să spunem că-i avem pe Robert Wilson și Mikhail Baryshnikov în festival. De asemenea, vom derula un program important în timpul evenimentului, American Democracies Series. Pe lângă asta, faptul că avem sprijin de la companii importante pe piața românescă, ne permite să aducem artiști valoroși, la ale căror reprezentații putem să ținem limita maximă a prețului biletelor între 10 și 20 de lei. Un exemplu în acest sens sunt spectacolele lui David Dimitri, un artist excepțional și o instituție în sine, care va susține nu mai puțin de șase reprezentații”, a spus Constantin Chiriac, Președintele FITS.
ICR a vorbit despre parteneriate strategice și importanța lor, subliniind prietenia între cele două instituții și asigurând audiența de continuarea acestui parteneriat și pe viitor, în timp ce Irina Cajal, subsecretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale a declarat că „Ministerul Culturii și Identității Naționale va susține substanțial FITS. Este o promisiune și tot ceea ce am spus s-a adeverit, până acum. FITS a devenit un brand al țării și reprezintă un adevărat tezaur.”
În numele Ambasadei Republicii Chineze în România, Yan Jianwu și-a exprimat recunoștința pentru colaborarea culturală dintre țări care permite artiștilor chinezi să cunoască România, Sibiul și un festival organizat impecabil, iar publicului român să vadă teatrul acestei țări cu o cultură atât de diferită de cea europeană. În continuarea acestei idei, Nigel Bellingham, directorul British Council România, a transmis celor prezenți la conferința de presă că a împărtăși cultura este cel mai bun fel în care se pot lega prietenii. „FITS e un festival fantastic, sunt foarte nerăbdător să văd spectacolele din programul acestei ediții. Vor fi cinci spectacole din Marea Britanie și un workshop”, a mai spus Bellingham.
Bursa de Spectacole din acestan e un alt punct de maxim interes al festivalului. „În cadrul Bursei, am făcut un program numit speed networking. Astfel, pe parcusul a trei ore, personalități importante se vor întâlni cu toți cei care vor dori, timp de 10 minute. E o șansă unică și democrată de a le oferi dialog. Va fi, de asemenea, președintele International Society for Performing Arts (ISPA) din New York – cea mai importantă structură a industriilor creative”, a transmis Constantin Chiriac.
Importanța parteneriatelor pe termen lung și a excelentei colaborări între companii private și un eveniment cultural de interes național a fost dezvoltată de reprezentanți ai JTI, UniCredit și Raiffeisen Bank. „Dragostea potrivește lucrurile, iar noi vom încheia, cumva, festivalul, oferind o stea lui Ohad Naharin”, a spus Gilda Lazăr, director Corporate Affairs and Communications la JTI. Anca Ungureanu, directorul de identitate și comunicare UniCredit Bank, a punctat faptul că „Povestea noastră de iubire cu FITS a început cu mulți ani în urmă. Mereu am încercat să aducem lucruri noi în acest parteneriat, iar pe viitor ne dorim să transformăm Fabrica de Cultură într-un spațiu cultural important pentru România.”, în timp ce Raiffeisen Bank a transmis, prin Corina Vasile, directorul de Comunicare și PR, că revin ca parteneri an de an din credința că FITS este un eveniment care schimbă mentalități și care marchează conștiința tuturor celor care participă.
Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu are loc în perioada 9 – 18 iunie și se desfășoară în acest an sub tema Iubire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu