Muzeul Național al Literaturii Române invită publicul iubitor de teatru și actori, miercuri, 4 iulie 2018, de la ora 18.00, la o întâlnire cu actorul și regizorul Alexandru Repan, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
Se va vorbi „Despre viață, teatru și ecran", iar invitații speciali ai întâlnirii sunt criticul de teatru Doina Papp, actorul Marius Stănescu, dramaturgul Mihai Ispirescu, directorul Teatrului Nottara, Marinela Țepuș. Conceptul evenimentului aparține Adei Vertan. Momentul muzical va fi susținut de Crina Matei. Discuția va fi urmată de proiecția filmului semnat Dan Pița, „Rochia albă de dantelă", arată MNLR într-un comunicat.
Despre Alexandru Repan
Actorul şi regizorul Alexandru Repan este recunoscut pentru creațiile sale din „Fraţii Karamazov", „Hamlet", „Livada de vişini" sau „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă". S-a născut în 1940 la Bucureşti. Părinții săi, Marghit şi Alexandru, iubeau teatrul şi și-au dus unicul fiu de multe ori la spectacole, inoculându-i acestuia dragostea de scenă, pe care mai târziu avea să urce prin clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă Scrisoarea a III-a a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. După absolvirea liceului, la dorinţa mamei, urmează cursurile Facultăţii de Istorie şi în acelaşi timp joacă şi montează spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă. După terminarea Facultăţii de Istorie se înscrie la examenul de admitere la Institutul de Teatru. A intrat din prima încercare. În 1968, actor la teatrul B. Șt. Delavrancea, este remarcat de Horia Lovinescu, pe atunci directorul Teatrului Nottara, care-i propune să devină coleg de breaslă cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Gilda Marinescu şi Ştefan Iordache, ceea ce a însemnat un punct de cotitură în viaţa sa, aducându-i roluri si interpretari celebre. A fost răsplătit cu multe premii importante, dintre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Din 1990 a început să predea actoria la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie, devenit apoi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. Cu o carieră artistică de peste 70 de spectacole de teatru și mai mult de 30 de roluri în filme, Alexandru Repan s-a dedicat cu devotament teatrului românesc.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News