Un chiparos maiestuos din Patagonia, numit ”Străbunicul”, este probabil cel mai bătrân copac din lume. Analizele inelelor sugerează o vârstă de aproximativ 5.500 de ani.
Cunoscut sub numele de ”Străbunicul”, trunchiul acestui copac care măsoară patru metri în diametru și 28 de metri în înălțime este, de asemenea, considerat că ar conține informații științifice care ar putea face lumină asupra modului în care planeta s-a adaptat la schimbările climatice, scrie Barrons.
Conform estimărilor oamenilor de știință, de fapt, ar putea avea aproape 5.500 de ani (5.484 mai exact); asta l-ar face cu aproximativ 600 de ani mai bătrân decât arborele care deține recordul în prezent, Metusala, un pin bristlecone (Pinus longaeva) în vârstă de 4.854 de ani din Munții Albi din estul Californiei.
Locația acestuia din urmă este ținută secretă, în timp ce cea a Străbunicului este cunoscută, aflându-se într-un parc care este frecventat de zeci de ani. În fiecare an, aproximativ 10 mii de vizitatori vin să îl admire.
Străbunicul a crescut într-o pădure la 800 de kilometri de Santiago de Chile, în regiunea Los Rios. Norocul său este să se găsească în interiorul unei râpe umede, ceea ce i-a permis să supraviețuiască incendiilor.
Pe lângă aspectul său impresionant, Strabunicul este un font de informații valoroase.
”Copacii vechi au gene și o istorie cu totul specială, deoarece sunt simboluri ale rezistenței și adaptării. Sunt cei mai buni sportivi ai naturii", a spus Lara Barichivich, cercetător la Universitatea Austral și la Centrul de știință și rezistență climatice din Chile.
”Sunt ca o carte deschisă și noi suntem ca cititorii care le citesc fiecare inele”, a spus Carmen Gloria Rodriguez, cercetător asistent la laboratorul de dendrocronologie și schimbare globală de la Universitatea Austral.
”În acele inele sunt înregistrate și incendii, și cutremure, cum ar fi cel mai puternic cutremur din istorie care a lovit această zonă în 1960”, au mai declarat cercetătorii.
Practic, Străbunicul (Fitzroya cupressoides) este considerat o capsulă a timpului care poate oferi o fereastră către trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu