Oana Floarea ne-a spus detaliile discuțiilor Comisiei SRI din România la Washington.
Oana Florea, prezentă în cadrul emisiunii DC News, moderată de Val Vâlcu, a vorbit despre vizita pe care a avut-o Comisia SRI, din cadrul Parlamentului României, la Washington. Comisia precizată se referă la „Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI”.
Pentru a înțelege mai bine mecanismul controlului asupra serviciilor de informații din SUA, Comisia română s-a deplasat la Washington, acolo unde, spune Oana Florea, există atât similarități, cât și deosebiri între cele două instituții de control:
„Sunt o serie de similarități, dar și deosebiri între controlul asupra serviciilor dintre cele două țări. Și ei, ca și noi, fac vizite de lucru și au posibilitatea să audieze, votează bugetul. Sunt și diferențe. De exemplu, sunt anumiți membri limitați la ei, dar nu toată Comisia, care au accesul la operațiuni în curs. Ideea este că noi, Comisia noastră, chiar dacă este mai discretă în activitate, am făcut și noi controale la toate cele șapte regionale ale SRI și avem și noi audieri. Chiar săptămâna aceasta am avut o discuție cu reprezentanța SRI pe tema conflictului din Orientul Mijlociu și ce înseamnă asta pentru țara noastră.”
În cele din urmă, Oana Florea ne-a spus că România este foarte apreciată la nivel internațional de partenerii acesteia:
„Ca o concluzie, pot spune că suntem foarte apreciați, nu numai în SUA, dar și în alte ocazii unde am fost la discuții. Suntem percepuți ca profesioniști și parteneri de încredere, iar rolul României a crescut și este foarte important de când a început acest conflict regional.”
Mai departe, Oana Florea a mai punctat faptul că legăturile dintre serviciile române și cele din SUA sunt foarte strânse, informațiile circulând cu celeritate, iar această legătură ar putea fi și mai sudată în viitorul apropiat.
„Este clar că aceste lucruri, deși sunt afirmate la nivel politic, ele nu sunt pomenite în media atât de des. Este bine de știut că suntem profesioniști și de încredere. Atât serviciile noastre, dar și cele americane, activează ca un serviciu integrat. Nivelul de încredere este atât de mare încât informațiile circulă foarte repede dintr-o parte în alta. Ceea ce este extrem de important. Cred că în perioada următoare va crește rolul acestei colaborări.
Pe lângă această discuție pe tema controlului asupra serviciilor de informații, noi am avut, cu ajutorul Ambasadei României, întâlniri cu diverși congresmeni pentru a face lobby țării noastre. Trebuie să fac o paranteză aici. Ambasada României la Washington m-a impresionat prin profesionalism, este extrem de activă și foarte multă lume îl cunoaște pe domnul ambasador. Se spunea numele lui. Sper ca toate ambasadele noastre să fie la fel de active.”
„Programul vizitei delegaţiei Parlamentului României a cuprins numeroase întâlniri cu reprezentanţi ai Congresului American, reprezentanţi ai administraţiei de la Washington, diferite think tank-uri şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, precum şi cu membri ai comunităţii româneşti din SUA.Cu ocazia întâlnirilor, parlamentarii români au subliniat importanţa relaţiei României cu SUA, sub aspectul consolidării rolului ţării noastre în regiune, cu accent asupra importanţei securităţii în zona Mării Negre. Totodată, partea română a solicitat interlocutorilor din Congresul SUA să susţină două acte bipartizane, unul cu accent pe importanţa intrării României în Programul Visa Waiver, şi un al doilea care se axează pe importanţa securităţii în zona Mării Negre.Discuţiile purtate de membrii delegaţiei române cu oficialii de la Washington au evidenţiat importanţa diplomaţiei parlamentare în întărirea cooperării bilaterale dintre state şi în abordarea unor teme de interes comun.”, potrivit comunicatului de presă al Camerei Deputaților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu