Detaliile omise despre boala Regelui Mihai. Cauze, șanse și tratament

regele mihai
regele mihai

Consiliul Regal a anunțat, miercuri, că MS Regele Mihai a fost supus, recent, unei intervenții chirurgicale pentru un cancer metastazant. Care sunt șansele de recuperare și cauzele suferinței?

Există două tipuri majore de leucemie cronică. Comunicatul Consiliului Regal nu precizează de care formă de leucemie cronică este vorba. Din datele existente, cel mai probabil ar fi vorba despre leucemia limfocitară.

Leucemia mieloidă cronică, mai frecventă la 50 de ani

Leucemia mieloidă cronică (LMC)  răspunde bine la tratamentele moderne. Vârsta medie la care debutează boala, la adult, este situată între 50-60 de ani. Leucemia mieloidă cronică nu este asociată cu tumori cum ar fi carcinomul epidermoid, dar acestea nici nu pot fi excluse. Conf. dr. Horia Bumbea, medic hematolog la Spitalul Universitar din București, a explicat, pentru DC News, că studiile nu au semnalat că terapiile citostatice ar crește riscul unui cancer secundar tratamentului, la pacienții tratați pentru LMC.

Leucemia limfocitară, cel mai probabil diagnostic

Al doilea tip major de leucemie cronică este cea limfocitară (LLC). Incidența leucemiei limfocitare cronice crește exponențial după vârsta de 80 ani, a precizat conf.dr. Horia Bumbea. În 50% din cazuri, LLC nu se tratează, ci doar se ține sub observație. Doar jumătate dintre cazuri necesită tratament, care poate ține sub control evoluția bolii, ani de zile. La pacienții cu LLC se observă o incidență crescută a carcinoamelor, în special digestive.  Aceste forme de cancer apar din cauza unui răspuns imunitar mai slab al organismului, după debutul leucemiei. Tumorile din LLC apar, frecvent, pe tubul digestiv, la colon și stomac.

De remarcat că bunicul Regelui Mihai, Ferdinand, a suferit de asemenea, de cancer de colon. Riscul unei astfel de afecțiuni crește dacă în familie sunt cazuri similare.

Oboseala, semnal de alarmă în leucemia cronică

Simptomele sunt: umflarea ganglionilor limfatici și a splinei, mărirea ficatului, oboseala, dificultăți de respirație la efort, scăderea în greutate, infecțiile persistente, febra persistentă, transpirațiile nocturne abundente.

Diagnosticul de certitudine se pune prin examenul măduvei osoase, dar semnele de alarmă se pot observa și după ecografii abdominale sau radiografii toracice.

Conf. Horia Bumbea nu a analizat cazul concret al Regelui Mihai, ci a prezentat DCNews date generale despre afecțiune și tratament.

[citeste si]

Iată mesajul transmis de Andrew Popper, Şeful Casei Majestăţii Sale Regelui:

"Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestăţii Sale, care a fost supus recent unei operaţii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică. Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public, şi va petrece, de aici înainte, o perioadă de refacere.

Regele Mihai I a decis să transmită următorul mesaj:

În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel