Detectarea vieții inteligente aflate la ani-lumină distanță: Gazele cu efect de seră ar putea semnala activitatea extraterestră

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Dacă extratereștrii ar modifica o planetă din sistemul lor solar pentru a o încălzi, am putea detecta acest lucru. Un nou studiu realizat de Universitatea din California, Riverside, identifică gazele cu efect de seră artificiale care ar indica prezența unei planete terraformate.

O planetă terraformată a fost făcută artificial ospitalieră pentru viață. Gazele descrise în studiu ar fi detectabile chiar și la concentrații relativ mici în atmosferele planetelor din afara sistemului nostru solar, folosind tehnologia existentă. Aceasta ar putea include telescopul spațial James Webb sau un concept viitor de telescop spațial condus de europeni, notează Phys.

Și, deși astfel de gaze poluante trebuie controlate pe Pământ pentru a preveni efectele climatice dăunătoare, există motive pentru care acestea ar putea fi folosite intenționat pe o exoplanetă.

"Pentru noi, aceste gaze sunt nocive deoarece nu dorim să creștem încălzirea. Dar ar fi benefice pentru o civilizație care poate dorește să prevină o epocă de gheață iminentă sau să terraformeze o planetă altfel inospitalieră din sistemul lor, așa cum oamenii au propus pentru Marte," a spus Edward Schwieterman, astrobiolog la UCR și autor principal al studiului.

Deoarece aceste gaze nu sunt cunoscute ca apărând în cantități semnificative în natură, ele trebuie fabricate. Găsirea lor, prin urmare, ar fi un semn al unor forme de viață inteligente care folosesc tehnologia. Astfel de semne sunt numite tehnosemnături.

Cele cinci gaze propuse de cercetători sunt utilizate pe Pământ în aplicații industriale, cum ar fi fabricarea cipurilor de calculator. Acestea includ versiuni fluorurate ale metanului, etanului și propanului, alături de gaze compuse din azot și fluor sau sulf și fluor. Un nou articol în Astrophysical Journal detaliază meritele lor ca gaze de terraformare.

Un avantaj este că sunt gaze cu efect de seră incredibil de eficiente. Hexafluorura de sulf, de exemplu, are de 23.500 de ori puterea de încălzire a dioxidului de carbon. O cantitate relativ mică ar putea încălzi o planetă înghețată până la punctul în care apa lichidă ar putea persista la suprafața ei.

Un alt avantaj al gazelor propuse—cel puțin din perspectiva unui extraterestru—este că acestea sunt excepțional de durabile și ar persista într-o atmosferă asemănătoare cu cea a Pământului timp de până la 50.000 de ani. "Nu ar fi nevoie să fie reînoite prea des pentru a menține un climat ospitalier," a spus Schwieterman.

Alții au propus substanțe chimice refrigerante, cum ar fi CFC-urile, ca gaze tehnosemnături, deoarece sunt aproape exclusiv artificiale și vizibile în atmosfera Pământului. Cu toate acestea, CFC-urile ar putea să nu fie avantajoase deoarece distrug stratul de ozon, spre deosebire de gazele complet fluorurate discutate în noul articol, care sunt chimic inerte.

"Dacă o altă civilizație ar avea o atmosferă bogată în oxigen, ar avea și un strat de ozon pe care ar dori să-l protejeze," a spus Schwieterman. "CFC-urile ar fi descompuse în stratul de ozon chiar în timp ce îl catalizează."

Fiind mai ușor de descompus, CFC-urile sunt, de asemenea, de scurtă durată, făcându-le mai greu de detectat.

În cele din urmă, gazele fluorurate trebuie să absoarbă radiația infraroșie pentru a avea un impact asupra climei. Această absorbție produce o semnătură infraroșie corespunzătoare care ar putea fi detectabilă cu telescoape spațiale. Cu tehnologia actuală sau planificată, oamenii de știință ar putea detecta aceste substanțe chimice în anumite sisteme exoplanetare din apropiere.

"Cu o atmosferă ca a Pământului, doar una din fiecare milion de molecule ar putea fi unul dintre aceste gaze și ar fi potențial detectabilă," a spus Schwieterman. "Acea concentrație de gaz ar fi, de asemenea, suficientă pentru a modifica climatul."

Deși cercetătorii nu pot cuantifica probabilitatea de a găsi aceste gaze în viitorul apropiat, sunt încrezători că—dacă sunt prezente—este complet posibil să fie detectate în timpul misiunilor planificate în prezent pentru a caracteriza atmosferele planetare.

"Nu ar fi nevoie de eforturi suplimentare pentru a căuta aceste tehnosemnături, dacă telescopul tău deja caracterizează planeta din alte motive," a spus Schwieterman. "Și ar fi absolut uluitor să le găsim."

Alți membri ai echipei de cercetare își împărtășesc entuziasmul nu doar pentru potențialul de a găsi semne de viață inteligentă, ci și pentru cât de mult ne-a apropiat tehnologia actuală de acest obiectiv.

"Experimentul nostru mental arată cât de puternice vor fi telescoapele noastre de generație următoare. Suntem prima generație din istorie care are tehnologia pentru a căuta sistematic viață și inteligență în vecinătatea noastră galactică," a adăugat Angerhausen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel