Deutsche Bank se confruntă cu amenzi, acțiuni în justiție și posibilă urmărire penală a "conducerii superioare" datorită rolului său în schema de spălare a banilor proveniți din Rusia de 20 de miliarde de dolari, se arată într-un raport confidențial citat de The Guardian.
Banca admite că există un risc ridicat ca autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie să ia "o acțiune disciplinară semnificativă" împotriva acesteia. Deutsche recunoaște că scandalul a afectat "marca globală" - și este posibil să provoace "uzura clientului", pierderea încrederii investitorilor și scăderea valorii sale de piață.
Deutsche Bank a fost implicată într-o operațiune vastă de spălare a banilor, denumită "Laundromat Global". Criminalii ruși care au legături cu Kremlinul și KGB au folosit această schemă între 2010 și 2014 pentru a transfera bani în sistemul financiar occidental. Numeroasele fonduri ar putea ajunge la 80 de miliarde de dolari, cred detectivii.
Companiile Shell de obicei se bazează în Marea Britanie "împrumuta" bani reciproc. Companiile au dat faliment la această datorie fictivă mare. Judecătorii corupți din Moldova au autentificat datoria - cu miliarde transferate Moldovei și Balticilor prin intermediul unei bănci din Letonia.
Banca nu cunoștea în totalitate înșelătoria, până când proiectul "Guardian and Organized Crime and Corruption Reporting" (OCCRP) a dezvăluit povestea în martie 2017, se arată în raport. "Numai cu această informație primită este acum posibil ca Deutsche Bank să înceapă investigații globale", notează acesta.
Banca a cerut doi anchetatori ai criminalității financiare - Philippe Vollot și Hinrich Völcker - să afle ce a mers prost. Aceștia, în comisia de audit a consiliului de supraveghere al băncii, într-o prezentare de nouă pagini au arătat ce a mers prost . Raportul este marcat "strict confidențial".
Anchetatorii au identificat numeroase "entități cu risc ridicat": 1.244 în SUA, 329 în Marea Britanie și 950 în Germania. Aceste entități au fost responsabile pentru aproape 700.000 de tranzacții, se spune în raport, care implică cel puțin 62 milioane lire în Marea Britanie, 47 milioane dolari SUA și 55 milioane euro în Germania.
Ca parte a investigației sale, Deutsche Bank a trimis 149 de "rapoarte de activitate suspecte" Agenției Naționale de Criminalitate din Londra. O descriere similară a tranzacțiilor potențiale de spălare a banilor a fost făcută autorităților din SUA și din alte părți - raportate cu 30 de clienți privați și corporativi ai Deutsche Bank. Unii ar fi putut fi "folosiți în necunoștință de cauză", se spune în raport.
Afacerea este o lovitură suplimentară pentru reputația Deutsche Banks. Ea se află pe centrul raidurilor poliției de la sediul său din Frankfurt în legătură cu documentele din Panama, un preț scăzut al acțiunilor și vorbește despre o posibilă fuziune cu Commerzbank din Germania. Raidul trecut în noiembrie, după ce procurorii germani au afirmat că doi angajați ai băncilor au ajutat clienții să sporească banii prin intermediul companiilor offshore.
Vezi și: Deutsche Bank, fuziune cu BNP Paribas sau Societe Generale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu