Acțiunile băncilor din Europa au scăzut brusc, deoarece îngrijorările legate de puterea financiară a sectorului revin.
Acțiunile Deutsche Bank din Germania au înregistrat vineri cea mai mare scădere, de aproximativ 14%, în contextul în care investitorii erau deja speriați de prăbușirea a două bănci din SUA și preluarea rapidă a gigantului elvețian, Credit Suisse, de către rivalul său UBS.
Cele trei burse majore din SUA au fost, de asemenea, în picaj, târâte parțial de scăderile acțiunilor firmelor financiare, inclusiv Morgan Stanley, JP Morgan Chase și Goldman Sachs.
În Europa, alte bănci care au înregistrat scăderi considerabile ale cotelor au inclus Commerzbank, din Germania și Societe Generale, din Franța, ambele în scădere cu aproximativ 6%. În Marea Britanie, Barclays a înregistrat cea mai mare cădere, de aproximativ 5%.
Russ Mould, director de investiții la AJ Bell, a declarat pentru BBC că scăderea prețului acțiunilor Deutsche Bank a fost din cauza ”pierderii încrederii în sectorul bancar". ”Există o teamă că băncile centrale ar fi exagerat cu creșterile ratei dobânzii, lasându-le prea scăzute pentru prea mult timp”, a spus el.
Băncile centrale au redus ratele dobânzilor în timpul crizei financiare globale din 2008 și din nou când a lovit pandemia în 2020, ca parte a eforturilor de a încuraja creșterea economică.
Dar în ultimul an, băncile au crescut brusc dobânzile pentru a încerca să îmblânzească creșterile prețurilor. Aceste creșteri ale ratelor dobânzilor au afectat valoarea investițiilor și au contribuit la falimentele băncilor din SUA, scrie sursa citată.
Prețurile acțiunilor au scăzut în tot sectorul, deoarece investitorii de profil avertizează că prăbușirile sunt simptome ale unor probleme mai profunde ale sistemului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News