Urmărește emisiunea live


Dolarul, monedă de refugiu. Euro s-a prăbușit spre paritate față de banul american. Economist: N-am mai văzut așa ceva de la crearea monedei europene

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Luni, euro s-a prăbușit spre paritate față de dolar iar vineri, moneda euro a scăzut sub nivelul de 1,01 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

Alegeri prezidentiale 2024

În emisiunea Politica Zilei, transmisă de B1 Tv, referitor la acest subiect, analistul economic Constantin Rudnițchi a făcut unele precizări:

”Din câte vedem, din datele BNR, au mai rămas foarte puțini români cu economii în dolari și mai puțini cu credite în dolari. Știm bine că în urmă cu câțiva ani dolarul era la o paritate extrem de joasă față de euro. Ei bine, acum lucrurile s-au schimbat și trebuie să spunem foarte repede și cauzele iar ele par acum destul de clare.

Pe de o parte Banca Centrală Americană a început să crească dobânzile la dolari ceea ce a atras mai mulți investitori care au cumpărat moneda americană, spre deosebire de Banca Centrală Europeană, cea care păstorește moneda euro și zona euro, care va crește dobânda abia din această lună”, a explicat Rudnițchi.

Constantin Rudnițchi: Investitorii și-au adus aminte că dolarul este o așa-numită monedă de refugiu

”Deci e un decalaj între bănci ceea ce a dus la orientare a investitorilor către dolari, cu atât mai mult cu cât piețele de capital, piețele financiare sau bursele, de fapt bursa americană și nu numai, și bursele europene, au scăzut, și atunci probabil că a fost și o ieșire de investiții de fonduri de pe burse care s-au dus către dolar.

Evident că economia americană rămâne cea mai mare din lume și probabil că investitorii și-au adus aminte că dolarul este o așa-numită monedă de refugiu, adică în cazuri de tipul acesta, cu multă instabilitate în economie, în politică, în geopolitică, investitorii se duc către monede considerate sigure- dolarul este una dintre ele, mai este și francul elvețian- sau către investiții considerate sigure, precum aurul, or iată s-a întâmplat și acest lucru și el a contribuit la creșterea dolarului”, a declarat analistul economic Constantin Rudnițchi.

Constantin Rudnițchi: Dolarul va ajunge la paritate cu euro

”Nu în ultimul rând, și faptul că războiul este totuși foarte aproape de UE, acest lucru a avut o contribuție legată de scăderea euro. Cert este că prognozele în acest moment sunt că dolarul va ajunge la paritate cu euro, ba chiar există și variante în care analiștii vorbesc despre o creștere a dolarului față de euro, adică un dolar mai puternic decât euro. N-am mai văzut așa ceva de la crearea monedei europene, dacă s-ar întâmpla acest lucru. Sigur că prognozele pot fi confirmate sau infirmate”, a mai adăugat analistul economic.

Creșterea dolarului și efectele asupra economiei 

”Principala problemă pe care o aduce creșterea dolarului este legată de materiile prime energetice respectiv gazul natural și țițeiul. Ele sunt cumpărate în dolari și atunci o creștere a dolarului aduce și o creștere a prețului de cumpărare a acestora. Suntem într-un mic paradox. Săptămâna trecută țițeiul a scăzut destul de brusc într-o singură zi cu 12%, dar ideea e că un țiței mai ieftin devine mai scump pentru că dolarul crește, și atunci iată se compensează prețul acestuia”, a concluzionat Constantin Rudnițchi.

Vezi și: 

Pariul petrolier pierdut al lui Biden: Arabia Saudită rămâne cu Rusia

Încercarea președintelui Joe Biden de a scădea prețurile în creștere la petrol prin  speranța că va convinge Arabia Saudită să crească producția pare să eșueze, deoarece oficialii saudiți au indicat că țara nu este dispusă să renunțe la alianța sa de producție de petrol cu ​​Rusia, despre care Washingtonul a susținut că este o parte din motivul creșterii vertiginoase a prețului la combustibil.

Biden își va începe călătoria în Orientul Mijlociu săptămâna aceasta

Biden a spus că vizita lui va promova interesele americane, concentrându-se pe comerțul global și lanțurile de aprovizionare pe care se bazează SUA.

Multe țări din Vest, inclusiv SUA, doresc ca Arabia Saudită să producă mai mult petrol pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice globale în creștere, care a fost declanșată de războiul din Ucraina.

2. Sursa foto... (arabia-saudita_10626500.jpg)

Descriere Foto: Mohammed bin Salman

Acest lucru ar fi tradus așa: mai mult petrol pompat pe piață va pedepsi și Rusia provocând o scădere a prețurilor la nivel global.

Potrivit unui raport publicat duminică în Wall Street Journal , oficialii americani au spus că Biden va discuta cu acest prilej și despre situația Arabiei Saudite în domeniul drepturilor omului.

Publicația a mai raportat că oficialii saudiți nu vor face concesii în privința drepturilor omului și nici nu vor fi dispuși să abandoneze un parteneriat de producție de petrol cu ​​Rusia.

Potrivit Newsweek, Arabia Saudită caută de zeci de ani să asigure o alianță petrolieră cu Rusia, dar trebuie să meargă pe frânghie pentru a face acest lucru, îmbunătățind în același timp relațiile tensionate cu SUA.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel