Un mesaj ferm a venit pentru românii cu credite.
”Azi a venit momentul să mai spun câte ceva. Unii dintre voi, dacă nu aveți deja, am văzut că intenționați sau că sunteți interesați să deschideți un proces pe înghețarea cursului de schimb la valoarea de la momentul acordării.
Sfatul nostru este clar: NU o faceți! Nu acum. Nu este momentul. Și probabil că nu va mai fi niciodată. După ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat în iulie în cauza Șerban, toate aceste procese pe înghețarea cursului de schimb (în proporție de 99%) vor fi pierdute.
Cele câștigate vor fi niște excepții. Nu trebuie să ne ascundem după degete. Asta este realitatea. Pe de altă parte, oricât de eficient sau ineficient credeți că este, singura soluție pentru creditele în franci elvețieni rămâne legea dării în plată: cu sau fară componenta de reechilibrare. Adică sunt cele 2 variante deja expuse: fie dai casa băncii și scapi de datorie, fie încerci cu ajutorul instanței de judecată să plătești rata la un curs de schimb mai mic decât cel afișat de BNR.
Rămâne de văzut și cum va evolua practica instanțelor de judecată după modificările atât de necesare adoptate de Parlament în luna mai 2020. Desigur, mai este și ideea ca vă puteți înțelege amiabil cu Banca. Și, da, există cazuri în care asta s-a întâmplat. Dar unele bănci nu negociază. Știm și asta! Totuși, merită încercat.
În fine, am vrut să reiau aceste aspecte. Pentru că nu are sens să mai consumăm energie, timp, nervi și bani pe variante care nu oferă un câștig palpabil!
PS: Acceptați că nu vor exista legi de conversie sau alte soluții legislative de impact pentru speța CHF!” a scris Dorin Tănase, lider al CREDERE, pe grupul de Facebook al românilor cu credite în franci elvețieni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu