Dezastru cauzat de un cutremur mare. Ce spun experții în fizica pământului

Doi experți în fizica pământului și administrarea dezastrelor naturale au explicat pentru revista Time care sunt zonele de pe glob cele mai predispuse la un dezastru în cazul unor cutremure de intensitate mare. 

Când o zonă cu activitate seismică puternică se suprapune peste o regiune săracă de pe glob, rezultatul e un dezastru pe cale de a se întâmpla, relatează revista Time în ediția online, potrivit stirileprotv.ro.

În cazul cutremurului de sâmbătă din Nepal, experții seismologi au avertizat ani la rând că există acest risc, întrucât lanțul muntos Himalaya se înalță cu un cm pe an. În consecință, subcontinentul indian se lovește de placa eurasiană, dezvoltând presiuni puternice ce duc la cutremure.

Cu toate că este imposibil de prezis exact când și unde va avea loc un cutremur puternic, zonele caracterizate prin sărăcie, subdezvoltare, dar și cu o activitate seismică mare sunt cele mai predispuse la dezastre de felul celor din Nepal, susține Hari Kumar, un expert indian în pericole geologice, precum și americanul Brian Tucker, expert în fizica pământului. 

Potrivit lui Hari Kumar, zonele în care riscul ridicat de seisme se suprapune peste construcții de slabă calitate sunt orașe din Nepal, India, Pakistan și Bhutan, aceste țări nefind pregătite să înfrunte seisme puternice.

Brian Tucker afirmă însă că și Statele Unite, Noua Zeelanda, Japonia, Turcia sau Chile se află în zone cu pericol ridicat de cutremur, însa au luat măsuri serioase în ultimii ani pentru consolidarea clădirilor și educarea populației pentru astfel de situații.

"Te îngrozești când te gândești ce se poate întâmpla dacâ un cutremur puternic lovește orașe ca Teheran, Iran, Karachi, Pakistan, Padang, Indonezia și Lima, Peru. Dacă mă întrebi să pariez unde se va produce următorul mare cutremur, dovezile duc către largul Sumatrei" a explicat Tucker.

Cutremur Nepal. Un clip tulburător din timpul seismului din Nepal, filmat în... 2010, în Mexicali

Seismul care a lovit sâmbătă dimineață Nepalul și nordul Indiei a avut magnitudinea de 7.8 grade pe scara Richter, fiind cel mai puternic înregistrat în această zonă a lumii în ultimii 81 de ani. Ulterior, au mai fost înregistrate aproximativ o sută de replici cu magnitudine cuprinsă între 4 și 6 grade. Bilanțul victimelor crește continuu și ar putea ajunge, potrivit estimărilor premierului nepalez, la 10.000 de morți.

Operațiunile de salvare a supraviețuitorilor se desfășoară cu dificultate din cauza timpului nefavorabil, precum și a carențelor logistice și organizatorice ale acestei mici țări asiatice.

CUTREMUR NEPAL. MAE, anunț despre alți șase români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel