Dezastru economic în Turcia. Decizia drastică a Băncii Centrale

foto pexels
foto pexels

Banca Centrală a Turciei ia măsuri drastice pentru a combate inflația. 

Alegeri prezidentiale 2024

Astăzi, Banca Centrală a Turciei a decis o majorare semnificativă a costului creditului, semnalând o reorientare spre o politică economică mai convenţională pentru a contracara o inflaţie ridicată, transmite Reuters, conform Agerpres. 

La prima şedinţă de politică monetară sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Turciei a majorat dobânda de referinţă de la 8,5% până la 15%. Aceasta este o schimbare majoră de direcţie după mai mulţi ani de politică monetară relaxată, în care dobânda de referinţă a fost redusă, de la 19% în 2021, până la 8,5% la finele lui 2022, în pofida unei inflaţii galopante.

"Înăsprirea politicii monetare va continua atât timp cât va fi nevoie, în mod gradual, până se va ajunge la o îmbunătăţire semnificativă a perspectivei de inflaţie", a informat comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, după ce a decis prima majorare a costului de după luna martie 2021.

Majorarea dobânzilor este un semnal că Turcia se îndepărtează de viziunea economică neortodoxă a lui Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia dobânzile ridicate favorizează inflaţia. Teoriile economice clasice susţin exact opusul, iar băncile centrale din întreaga lume au majorat rapid dobânzile pentru a combate o creştere accelerată a preţurilor de consum.

Prin scumpirea creditului, băncile centrale vor să frâneze cererea de credite imobiliare, credite de consum sau pentru investiţii din partea companiilor, ceea ce, potrivit teoriei economice convenţionale, duce la o încetinire a ritmului de creştere a preţurilor.

Dar, pentru cei care au deja credite, decizia este una greu de dus, în contextul și unei monede naționale aproape irelevante. Dacă în urmă cu câțiva ani, valora unde la 0,8 lei, astăzi lira turcească nu valorează nici 0,2 lei, iar turcii se revoltă: plătiți în lire, multora dintre ei nu le-au fost crescute salariile, asta în condițiile în care, la casele de curs valutar, banii lor sunt de patru ori mai puțini valoroși. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel