Politica populistă prin care prețul este scăzut an de an, începând din 2009, i-a îmbogățit pe unii distribuitori, care reexportă produsele din România, dar a indus și lipsa unor medicamente în farmacii. Ministerul Sănătății recunoaște că în ultimii doi ani a primit notificări de retragere de pe piață a mii de produse farmaceutice. Un comunicat al ministrului Vlad Voiculescu anunță amânarea ordinului prin care se stabilea prețul medicamentelor. Răspunderea pentru întârziere revine ministrului Achimaș Cadariu, se înțelege din comunicat.
”România trebuie să recalculeze prețurile medicamentelor pe bază anuală conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor întârzieri anterioare mandatului său și pentru a nu periclita accesul pacienților la tratament, ministrul Sănătății a decis amânarea aplicării acestui ordin până la 1 noiembrie.
În prezent, catalogul de prețuri ale medicamentelor eliberate cu prescripție medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, același catalog cuprindea 6.114 produse. În contextul actualului Ordin, numărul de dosare de preț pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătății este, în prezent, de 4.400. Această situație coroborată cu faptul că la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 și 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piață a unor medicamente a dus la decizia de amânare a Ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu, cu scopul de nu periclita siguranța pacienților și accesul acestora la tratament.
Posibila retragere de pe piață a mai multor medicamente cu largă utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv împiedica accesul la tratament al pacienților.
Referitor la obligația de a recalcula prețurile medicamentelor, în 2015, aceasta a durat circa 3 luni și a fost efectuată cu efortul a 30 de oameni. La preluarea mandatului de către ministrul Vlad Voiculescu, pe data de 20 mai, recalcularea prețurilor nu începuse. (...) Ministerul Sănătății va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului ce va avea în vedere o consultare reală a actorilor implicați, întărirea controlului și a autorităților statului, în special a ANMDM și a Direcției pentru Politica Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătății, cu implicarea unor experți internaționali independenți”, a anunțat ministerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News