Bucureștenii, dar și locuitorii din alte zone din România sunt într-un pericol devastator. Zoonoza – boala care se transmite de la animal la om – este o realitate care nu poate fi negată. Apariţia acestei maladii afecteză securitatea şi stabilitatea României. Un exemplu în acest sens este boala vacii nebune, impactul infecţiei contagioase fiind calculat în miliarde de lire sterline asupra Marii Britanii. Nici pe meleagurile noastre lucrurile nu stau mai bine. Prof. Univ. Dr. Dan-Ioan Mănăstireanu a explicat pentru DC News care sunt pericolele care ne pândesc la tot pasul în București.
”De exemplu, trebuie să ne gândim foarte bine la prezența porumbeilor. Să nu mai vorbesc despre șoareci și șobolani care sunt niște vectori extraordinari de microbi. Îmi pare rău că nu se iau măsuri. În acest moment, la facultate, coordonez o cercetare și am descoperit cu stupoare că Piața Romană este mult mai murdară decât Piața Sudului din punct de vedere bacteriologic. Pare imposibil de crezut, dar așa stau lucrurile din cauza porumbeilor și nu numai. Bucureștiul este infectat cu o serie întreagă de germeni – inclusiv germenii de infestare fecaloidă care sunt mult mai mulți în Piața Romană. De ce? Pentru că oamenii calcă pe tot felul de dejecții și le transmit mai departe”, ne-a spus Dr. Dan Mănăstireanu.
Porumbeii și șobolanii – un pericol incredibil pentru sănătatea omului
Expertul a explicat că – de exemplu – porumbeii pot transmite gripa aviară. Au fost cazuri de acest fel identificate în Germania unde maladia s-a transmis la om. În plus, și șobolanii sunt foarte periculoși din cauza faptului că pot fi infectați cu bacterii, pacienții fiind fără apărare în fața leptospirozei – boala care se transmite de la animal la om.
”Leptospiroza este o boală extrem de rea care dă insuficiență hepato-renală. Este o maladie care ucide. O luptă împotriva șobolanilor din București și numai în Capitală ar fi ca o mană cerească”, a zis profesorul.
Alimentația, un pericol pentru sănătatea publică
Nu doar șobolanii sau porumbeii ne pot pune sănătatea în pericol, ci și ceea ce mâncăm. ”Alimentația este un alt pericol pentru sănătatea publică. De fapt, lipsa ei. Românii nu mănâncă foarte multă carne pentru că aceste produse sunt scumpe. Lipsa proteinelor duce la slăbirea sistemului imunitar, iar singura noastră armă împotriva zoonozelor este sistemul imunitar. Să nu uităm că medicamentația nu este extraordinar de performantă”, a spus medicul.
Întrebat dacă România este pregătită în fața unui dezastru de proporții în domeniul sănătății, Dr. Mănastireanu a spus că ar fi cu adevărat o problemă.
”Din păcate, cred că nu prea suntem pregătiți pentru că dezastrul tocmai asta înseamnă – o situație pentru care nu ești pregătit și trebuie să răspunzi la ea. În acel moment, cererea de servicii medicale ar întrece oferta care este disponibilă în România. Am încredere în Raed Arafat. Secretarul de stat a creat o celulă de criză. Nu știu cu exactitate ce influență are, dar faptul că există este un lucru foarte important. În momentul de față, din punct de vedere teoretic, cred că România poate să reziste unei agresiuni de tipul zoonozelor”, a punctat profesorul.
Potențialele consecințe ale bolilor transmise de animale la oameni pentru securitatea poporului romîn
Specialistul în medicină de urgență a spus că zoonozele sunt foarte periculoase și asta dintr-un singur motiv – tratamentul nu este foarte eficient. ”Cred că ar trebui făcute niște planuri foarte amănunțite de reacție. Problema dezastrului este dezechilibrul între oferta de servicii medicale și cât pot oferi medicii să le ofere oamenilor. Singura soluție este planificarea acțiunii pentru eficientizarea ei", a conchis profesorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu